Turkulainen Konsta Lahtinen teki testamentin 60-luvulla ja määräsi testamentin tuotot käytettävän Puropellon metallityön oppilaiden stipendeihin. Turku kuitenkin siirsi testamenttirahat kaupungin yhteiseen stipendipottiin.
Turkulainen metallityön opettaja Konsta Lahtinen määräsi vuonna 1967 tehdyssä testamentissaan keskustakaksionsa ja noin 90 000 markkaa turkulaiselle Puropellon yläkoululle, jossa hän oli työskennellyt. Koulu oli tuolloin nimeltään Turun itäinen kansalaiskoulu. Lahtinen tahtoi, että varojen tuotto käytetään kyseisen koulun metallityön oppilaiden stipendeihin.
Lahtinen kuoli vuonna 1977.
Joka vuosi kymmenien vuosien ajan viidestä kahdeksaan koulun parasta teknisen työn oppilasta sai 400 euron suuruisen stipendin. Markka-aikaan stipendi oli 1 000 markkaa, joka oli suhteellisen iso summa stipendiksi.
Vuonna 2018 Turku siirsi Konsta Lahtisen testamenttivarat kaupungin yhteiseen stipendipottiin. Rahastojen yhdistäminen on aiheuttanut hämmennystä koulun vanhempainyhdistyksessä.
Taustalla resurssit
Turun kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalosen mukaan stipendirahastojen yhdistämisen syynä ovat resurssit.
– Yksittäisen stipendirahaston hallinnointi vaatii aika paljon resursseja. Koettiin järkevämmäksi se, että näitä erilaisia rahastoja voidaan yhdistää. Näin niiden hallinnointi on helpompaa, ainakin kaupungin taloudenpitäjien näkökulmasta, Jalonen kertoo.
Pitääkö testamenttia noudattaa ikuisesti?
Onni Nurmi ja Konsta Lahtinen testamenttasivat kymmeniä vuosia sitten omaisuuttaan yhteiseen hyvään, mutta missä varat ovat nyt? Katso alta Viimeinen tahto -dokumentti.
8:56Dokumentin katsominen vaatii MTV Katsomo -kirjautumisen. |
Turun kaupunki on yhdistänyt stipendirahastoja kahdesti: vuonna 1972 ja 2018.
Konsta Lahtisen rahasto sulautettiin yhteiseen stipendirahastopottiin vuonna 2018. Tämän seurauksena Lahtisen testamenttaamien varojen tuottoja ei ohjata enää suoraan hänen testamentissa toivomaansa kohteeseen.
– Mitä tulee Konsta Lahtisen stipendiin siinä ensimmäinen haaste on ollut se, että se osoitetaan tekniseen työhön, eikä meillä enää vuosiin ole ollut sellaista oppiainetta, vaan meillä on pelkästään käsityö, Jalonen kertoo.
– Toinen haaste liittyy siihen, että stipendilahjoitus on tehty vuonna 1967 Puropellon kansalaiskoululle ja vuonna 1976, yhdeksän vuotta myöhemmin, on siirrytty peruskoulujärjestelmään. Tässä lainsäädännöllinen ja toiminnallinen pohja on vuosien aikana muuttunut, ja tämä on koettu ongelmalliseksi.
Vanhempainyhdistys ei sulata Turun toimintaa
Puropellon vanhempainyhdistyksen johto ei ymmärrä Turun toimintaa. Vanhempainyhdistyksen nykyinen hallitus sai tietää asiasta viime keväänä.
– Tämä kyseinen stipendi on vaihtunut siihen, että se jaetaan parhaalle keskiarvolle, joka on aivan eri asia. Tällaiset kädentaidot ovat jääneet stipendien kohdalla sivuun, Puropellon vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Saija Koski kommentoi.
– Olen pöyristynyt siitä, että kaupungin puolelta astutaan testamentin yli ja muutetaan toimintatapaa, jonka mukaan on toimittu 70-luvusta lähtien, Koski jatkaa.
Vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Anna-Leena Suominen on niin ikään harmissaan asiasta.
– On hyvin epäreilua näitä oppilaita kohtaan, että tällainen kädentaitajien stipendi on nyt hajautettu muualle ja vain hyvillä arvosanoilla koulussa pärjäävät saavat tällaisia iloja.
Vanhempainyhdistys aikoo selvittää, voisiko varoja palauttaa vanhaan käyttötarkoitukseensa.
Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalosen mukaan on epätodennäköistä, että stipendi jaetaan jatkossa niin kuin Konsta Lahtinen on sen 60-luvulla on määrännyt.
– Kuten sanoin meillä ei ole enää tekninen työ -nimistä oppiainetta. Mitä tulee tekniseen osaamiseen muuten, niin meidän stipendirahastosta jaetaan rahaa myös ammatillisen puolen opiskelijoille. Heistä noin neljäsosa opiskelee jotain teknistä alaa.
Juttua täsmennetty 11. marraskuuta kello 10.25. Puropellon koulun nimi oli testamentin tekemisen aikaan Turun itäinen kansalaiskoulu. Konsta Lahtinen teki testamenttinsa vuonna 1967 ja se astui voimaan, kun hän kuoli vuonna 1977.