Korkeakoulutettujen työttömyys lähenee jo vuoden 2016 huippua

Korkeakoulutettuja työttömiä oli syyskuussa noin 7 900 enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava.

Työttömyyskäyrä ei näytä kääntyvän laskuun ainakaan vielä lähikuukausina.

– Nyt alkaa näyttää siltä, että edellinen korkeakoulutettujen työttömyyden huippu, joka oli vuonna 2016, saatetaan hyvinkin saavuttaa tässä vielä lähikuukausien aikana, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen sanoo STT:lle.

Alemman korkea-asteen suorittaneilla vuoden 2016 työttömyystaso on jo ylittynyt.

Korona-ajan pahimmat lukemat korkeakoulutettujen työttömyys ylitti jo heinäkuussa.

Lähitulevaisuudessa lisää korkeakoulutettuja työttömiä voivat Sorjosen mukaan aiheuttaa muun muassa julkisella sektorilla meneillään olevat tehostamistoimet.

Muiden työllisyyden noustava ensin

Akavan mukaan korkeakoulutettujen työttömyys lähtee yleensä laskuun vasta sen jälkeen, kun muiden työttömyys on alkanut vähentyä. Muiden kuin korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa kuitenkin edelleen.

– Ei ole merkkejä siitä, että nousu olisi pysähtymässä tai kääntymässä laskuun, mikä viittaisi siihen, että korkeakoulutettujen työttömyyden nousu jatkuu vielä aika pitkään, Sorjonen sanoo.

Korkeakoulutettujen työttömyyden kääntymistä laskuun voidaan Sorjosen mukaan joutua odottamaan pitkälle ensi vuoteen.

Sitä, miksi muiden kuin korkeakoulutettujen työttömyystilanne kohenee yleensä aiemmin, selittää Sorjosen mukaan työtehtävien luonne.

– Osalla korkeakoulutetuista työtehtävät ovat sellaisia eteenpäin katsovia, johtamista, suunnittelua ja uuden luomista. Muilla kuin korkeakoulutetuilla taas työtehtävien luonne voi olla enemmän sellaista perustekemistä, jota riittää niin kauan kuin ylipäätään töitä riittää, Sorjonen sanoo.

Teknistaloudellisilla aloilla vaikeaa

Korkeakoulutettujen työtilanne on Sorjosen mukaan erityisen huono teknistaloudellisilla aloilla, yksittäisenä ammattiryhmänä esimerkiksi arkkitehdeillä. Aikaisemmin työttömyyden nousua on havaittu esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian alalla.

Myös rakennusalan ongelmat painavat alan korkeakoulutettujen työllisyyttä.

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että työllisten määrä laski Suomessa syyskuussa selvästi samalla kun työttömien määrä kasvoi. STT:n haastattelemat ekonomistit arvioivat, että yleiseen työllisyystilanteeseen ei ole loppuvuoden aikana odotettavissa parannusta.

Lue myös:

    Uusimmat