Työllisyys romahti syyskuussa ja yhä useampi nainen on työtön: "Alkaa olla jo iso ongelma Suomessa"

2:01imgSuomi vajonnut työttömyydessä EU-maiden pohjalle, uutisoitiin elokuussa.
Julkaistu 22.10.2024 08:39(Päivitetty 22.10.2024 10:06)
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

STT

Työllisiä oli heinä-syyskuussa 18 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, kertoo Tilastokeskus. Työttömiä oli 28 000 enemmän.

Syyskuussa tilanne oli vielä selkeästi huonompi: 15–74-vuotiaita työllisiä oli syyskuussa 54 000 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. 15–74-vuotiaita työttömiä oli 30 000 enemmän.

Työllisiä miehiä oli 8 000 enemmän ja työllisiä naisia 26 000 vähemmän kuin viime vuoden heinä-syyskuussa. Suomen Yrittäjien mukaan  työllisyysasteen trendiluvussa näkyy laskusta huolimatta lievää tasaantumista.

– Suomelle edelleen liian korkea korkotaso heijastuu kuluttajien kulutushaluihin ja yksityinen kulutus on lähtenyt odotettua hitaammin liikkeelle. Tämä näkyy kaupan ja palvelujen heikkenevänä työllisyystilanteessa, minkä lisäksi rakentamisen poikkeuksellinen sukellus näyttää jatkuvat edelleen, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Malisen mukaan Suomen talous elpyy liian hitaasti.

– Pitkään jatkunut heikko suhdanne pakottaa yhä useamman yrityksen sopeuttamaan työvoimaa.

Työllisten määrä kasvoi eniten terveys- ja sosiaalipalveluissa ja väheni eniten tukku- ja vähittäiskaupassa.

Työllisten tekemien työtuntien määrä väheni heinä-syyskuussa yhden prosentin vuoden takaiseen verrattuna.

Työllisiä oli heinä-syyskuussa keskimäärin hieman yli 2,6 miljoonaa.

Työvoiman ulkopuolella olevien määrä lisääntyi ja oli syyskuussa noin 11 000 enemmän kuin vuosi sitten.

– Tämän kehityksen katkaiseminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä nykytilanteesta huolimatta kroonisesta pidemmän aikavälin työvoimapulasta kärsivässä Suomessa pitäisi kääntää kaikki kivet työikäisten työllistämiseksi, Malinen paaluttaa Yrittäjien tiedotteessa.

8:52imgHallitus etsii keinoja nostaa yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta, Huomenta Suomessa kerrottiin toukokuussa. Vieraana työministeri Arto Satonen (kok.).

"Työllisyys reagoi suhdannekäänteisiin viiveellä"

Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että suhdannekäänteen vaikutuksia työllisyyteen saadaan vielä odottaa.

– Vaikka Suomen taloudesta on kuultu onneksi jo myönteisempiä uutisia, eivät haasteet ole ohi. Työllisyys reagoi suhdannekäänteisiin viiveellä, joten ei yllätä, että työttömyys jatkaa toistaiseksi nousussa. Parempia aikoja jouduttaneen odottamaan ensi vuoteen, Appelqvist sanoo sähköpostikommentissaan.

Appelqvistin mukaan työttömyysasteen trendi on edellisen kerran ollut samoissa lukemissa vuoden 2018 tammikuussa.

– Kiistatta työttömyys alkaa olla jo kohtalaisen iso ongelma Suomessa, Appelqvist arvioi.

Appelqvist kiinnittää huomiota työ- ja elinkeinoministeriön julkistamiin lukuihin, joiden mukaan syyskuussa oli avoinna 56 200 työpaikkaa, mikä on peräti 53 100 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Avoimien työpaikkoja alhainen taso kertoo pitkittyneestä heikosta suhdannejaksosta, joka on hyydyttänyt työvoiman kysynnän, Appelqvist sanoo.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk arvioi heikon työllisyyskehityksen jatkuvan lähikuukausina.

– Työttömyys nousee loppuvuotta kohden, koska talouskasvu on vielä vähäistä ja rakentamisen tilanne pysyy heikkona ensi vuoden puolelle saakka, Busk kirjoitti sähköpostikommentissaan.

Lue myös: Omolaralla, 33, on kaksi korkeakoulututkintoa, muttei töitä Suomessa – "Yritysten pitäisi olla avoimempia"

Tuoreimmat aiheesta

Työttömyys