Korona vähensi syöpädiagnoosien määrää – onko pian edessä valtava määrä vakavia tapauksia? "Seuraamme tarkasti"

Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi syöpien diagnosointiin.

Viime vuonna todettiin noin 1 200 uutta syöpää vähemmän kuin vuonna 2019, vaikka väestön ikääntyessä vuosittaisen tapausmäärän on ennustettu kasvavan.

Syöpärekisteri on aikaisemmin raportoinut syöpänäytteiden määrän vähentyneen koronaviruspandemian puhjettua. Nyt arvioitiin ensimmäistä kertaa korona-aikana diagnosoitujen syöpien määrää ja muutoksia.

– Se kertoo pääosin siitä, että koronakeväänä ei hakeuduttu yhtä herkästi lääkäriin tai terveydenhuollon pariin oireiden perusteella kuin aiemmin, avaa Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi.

– Tämä näkyi myös meille raportoiduissa syöpänäytemäärissä. Diagnostinen aktiivisuus oli laskenut viime vuonna selkeästi, hän sanoo.

Pitkäniemen mukaan on huolestuttavaa, jos trendi jatkuu.

– Silloin syöpädiagnoosi saattaa viivästyä ja syöpä todetaan pidemmälle edenneenä, jolloin hoitonäkymät sekä potilaiden pärjääminen myöhemminkin saattavat heikentyä. Sen takia on erittäin tärkeää, että syövät todettaisi varhain.

Tullaanko Suomessa havaitsemaan kohta tavallista enemmän pitkälle edenneitä syöpiä? 

– Tässä oikea ratkaisu on se, että seurataan tilannetta. Mekin pyrimme tilastoista selvittämään, löytyykö myöhemmin enemmän pidemmälle levinneitä ja vaikuttaako se pitkällä aikavälillä syöpäkuolemiin. Seuraamme tarkasti jatkoa ajatellen. 

Voiko syövän tunnistaa itse? Asiantuntija neuvoo pääkuvan videolla, milloin hakeutua hoitoon.

Katso lisäksi alta koko keskustelu!


Lue myös:

    Uusimmat