Edessä rankka tautisyksy – lääkärit kertovat, pitääkö perusterveen ottaa ylimääräinen rokote

Tulevasta syksystä ennustetaan tautien osalta rajua, kun useampi eri hengitystieinfektioepidemia on iskemässä Suomeen samanaikaisesti. Asiantuntijat eivät kuitenkaan kannusta ylimääräisiin rokotuksiin niiden tehottomuuden takia.

Suomeen odotetaan iskevän useampi hengitystieinfektioepidemia tulevan syksyn ja talven aikana. Mukana tautiryppäässä ovat muiden muassa koronavirus ja hinkuyskä. Molempiin on olemassa rokote, mutta asiantuntijat eivät suosittele niitä perusterveille.

Emme hyödy juurikaan koronarokotteesta. Siitä saa lyhytkestoisen, noin pari kuukautta kestävän ja ehkä 50 prosenttisen suojan tautia vastaan, mutta siihen saattaa liittyä riskejä, kun kovin tiuhaan rokotetaan, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen.

Järvisen mukaan on viitteitä, että tiuhan rokottamisen myötä rokotevaste hiipuu, ja uudet rokotteet eivät jatkossa antaisi enää samanlaista vastetta.

– Nuoremmille en itse suosittelisi koronarokotteita, koska jos myöhemmässä vaiheessa tarvitaan rokotteita, niin elimistö ei olisi sitten liian tiuhaan rokotukseen totutettu, jatkaa Järvinen.

Järvisen mukaan koronarokotuksien tarve on olennainen vain riskiryhmillä ja yli 65-vuotiailla.

Järvinen kertoo nyt tulevan rajun tautisyksyn olevan koronarajoitusten jälkiseuraamuksia.

– Koronarajoitusten aikaan on sairastettu vähemmän, ja väestöllä ei ole edellisten kausien tuomaa suojaa. Maksamme koronasuluista nyt korkoja, ja infektioita saattaa tulla enemmän ja useamman tyyppisiä, kertoo Järvinen.

Rokotteet tehoavat hengitystieinfektioihin huonosti

Suurin osa suomalaisista on rokotettu hinkuyskään jo lapsena rokotusohjelman mukaisesti. Pikkulapsilla on suurin riski vakavan hinkuyskän sairastamiseen. Kuitenkin suositellun viimeisen annoksen, 25-vuotiaana saatavan tehosteen ottaa vain murto-osa ikäluokasta.

Suositus on ollut voimassa jo vuosia. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvelee, että syynä tehosterokotteen puuuttumiseen on tietämättömyys. 

– Asepalveluksen aloittavilta tämä tarkastetaan, mutta työterveys tai terveydenhuolto ei ehkä kiinnitä tähän tarpeeksi huomiota. Siihen herätään yleensä, kun saadaan haava, ja siinä sitten jäykkäkouristuksen suojan tarkistamisen kautta herätään, ja annetaan se yhdistelmärokote, jossa on jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskäsuoja, hän toteaa.

Vanhemmille ihmisille Nohynek ei kuitenkaan suosittele kansallisen rokotusohjelman ulkopuolista hinkuyskärokotetta.

– Suosittelen kaikkia nuoria aikuisia hakemaan rokotusohjelmaan kuuluvan 25-vuotiaana annettavan tehosterokotteen. Vanhemmat ikäluokat voivat toki halutessaan sen hakea yksityiseltä, jos heillä on jokin erityinen syy suojautua hinkuyskältä, Nohynek kertaa.

Nohynekin mukaan hinkuyskä on kuitenkin harvoin perusterveelle aikuiselle henkeä uhkaava taut ja hyvin usein myös näiden rokotteiden teho tartuntaa vastaan on huonompi kuin vakavaa tautia vastaan.

Nohynek muistuttaa kuitenkin pitämään huolta siitä, että lasten rokotussuoja pidetään ajantasalla ja rokotusohjelman mukaisena. 

Lue myös:

    Uusimmat