Koronapassi voi luoda nopeasti kymmenien miljoonien eurojen arvosta hyötyä – ministeri Lintilä kertoo valmistelun vaiheista

1:59imgKoronapassi saattaisi estää kymmenien miljoonien eurojen tappiot.
Julkaistu 06.08.2021 17:57
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Tapahtuma- ja kulttuurialalla tuskaillaan koronapassin puuttumista, koska sille olisi juuri nyt tarvetta. Suomen koronapassin valmistuminen kestää kuitenkin noin kaksi kuukautta edellyttäen, ettei passin todeta rikkovan rokottamattomien yhdenvertaisuutta.

Koronapassista hyötyisi erityisesti tapahtuma-ala.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että passin valmistelu kestää muun muassa kuulemiskierroksen ja lakimuutosten arvioinnin takia.

– Tavoite on syyskuun aikana saada koronapassi eduskunnan käsiin. Jo se vaatii aikaa, kun joudumme arvioimaan, mitä lakimuutoksia tarvitaan. Mikäli tästä hallituksen esitys ja laki tulee, se vaatii myös kuulemiskierroksen. Puhutaan siis ajankohdasta syys-lokakuu, Lintilä kertoo MTV Uutisille.

Miljoonahyödyt mahdollisia

Jos Suomi pystytään pitämään koronapassin avulla auki, taloudellista hyötyä kertyy nopeasti kymmenien miljoonien eurojen edestä. On tosin myös mahdollista, että passi tulee liian myöhään, jos rokotuskattavuus nousee seuraavina kuukausina.

Pelkästään arvaamattomien virusmuunnosten takia koronapassi on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi varautumiskeinoksi.

– Yksistään tapahtuma-ala on arvioinut, että heidän liikevaihtonsa on vähentynyt viikkotasolla kymmeniä miljoonia euroja epidemian ja sulkujen takia. Voi arvioida, että erilaisten tapahtumien järjestäminen olisi mahdollista koronapassin avulla. Puhutaan hyvinkin suurista summista, johtaja Penna Urrila Elinkeinoelämän keskusliitosta pohtii.

Koronapassin käytännön järjestelyihin ja kustannuksiin saatetaan kysyä myös yritysten osallistumista.

Jos passi auttaa liiketoiminnan pelastamisessa, yritykset ottavat sen todennäköisesti auliisti vastaan.

– Uskon, että pahiten kärsineet yritykset pyrkivät löytämään keinot liiketoimintaansa varten. Koronapassi voi olla siihen yksi helpoimmista tavoista, Urrila toteaa.

Syyskuu ja erityisesti eduskunnan perustuslakivaliokunta näyttävät, miten koronapassille käy.

Lue myös: Teatterinjohtaja: Kahden metrin turvavälit eivät ole toimiva ratkaisu – mahdolliset yleisörajoitukset tulisivat olemaan "totaalinen isku" HKT:lle

Lue myös: Kaksi asiaa tekee koronapassin käyttöönotosta huomattavasti haastavampaa kuin muualla Euroopassa: "Mistä otetaan ne ihmiset, jotka testaavat?"

Tuoreimmat aiheesta

Koronapassi