Koronatestin aiheuttamista vahingoista tehty vähän ilmoituksia, syy voinut olla tikussa tai testaajassa – viranomaiset epäilevät tapauksia olevan enemmänkin

MTV Uutiset on kertonut koronatesteissä sattuneista potilas- ja välinevahingoista helmi -maaliskuussa 2021. Katkenneita näytetikkuja on juuttunut potilaiden neniin ja aiheuttanut joissain tapauksissa nenäverenvuotoja.

Eräs pikatestissä ollut mies kantoi katkennutta tikkua nenässään kuuden vuorokauden ajan ja sai voimakkaita migreenikohtauksia vielä kuukausia tikun poistamisen jälkeen.

Rovaniemellä kokonainen tikkuerä vedettiin pois käytöstä sen jälkeen, kun yksittäinen tapaus oli tullut julki. 

Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling kertoo MTV Uutisille, että koronatesteihin liittyen on ratkaistu 13 potilasvahinkoilmoitusta koko koronaepidemian aikana.

Tapauksista yhdeksän on liittynyt tikun katkeamisen kaltaisiin, näytteenoton aiheuttamiin vahinkoihin.

– Nämä tapaukset on korvattu laitevahinkoina. On ollut muutakin haittaa, kuten nenäverenvuotoa tai muita oireita, Welling kertoo.

– Nenäverenvuodot ovat normaaleja tällaisissa sokkotoimenpiteissä, joten niitä ei yleensä korvata hoitovahinkoina. Potilaat ovat yhdistäneet testeihin myös hermovaurion kaltaisia oireita, jotka eivät niihin liity. 

Neljässä tapauksessa potilas koki, että testi oli joko tehty turhaan tai jätetty tekemättä ilman perusteita.

PVK aikoo julkaista oman koronaraportin seuraavan kahden viikon sisällä. 

Kotitesteistä ei yhtään vahinkoilmoitusta

Lääkealan valvontaviraston Fimean ylitarkastajan Nelli Karhun mukaan virastolle on tullut kaksi näytetikkuihin liittyvää ilmoitusta epidemian aikana. 

Ensimmäisessä tapauksessa potilaalle aiheutui nenäverenvuotoa ja toisessa tikku oli katkennut väärästä kohtaa ja toinen pää oli poistettu potilaan nenästä. 

– Ei ole tiedossa, onko itse tikussa ollut laatupoikkeama, vai onko kyseessä ollut esimerkiksi käyttövirhe, kuten liian kova voima. On tyypillistä, ettei tällaista aina voida selvittää, Karhu sanoo.

Kummassakaan tapauksessa potilaalle ei aiheutunut pitkäaikaista haittaa. 

Lisäksi Fimean rekisteristä löytyy yhteensä seitsemän muuta koronatesteihin liittyvää ilmoitusta esimerkiksi virheellisistä pakkausmerkinnöistä tai vääristä testituloksista.

Myös testien valmistajat ovat ilmoittaneet korjaavia toimenpiteitä tuotteisiin.

Kaikki ilmoitukset liittyvät laboratorio -tai pikatesteihin. Kotitesteistä ei Karhun mukaan ole ilmoitettu vaaratilanteista. 

– Kotitesteihin liittyen on ollut runsaasti muuta selvitettävää, kuten asiatonta ja harhaanjohtavaa markkinointia, vaatimustenvastaisia tuotteita ja jopa tuoteväärennösepäilyjä, hän tarkentaa.

Suomalaistutkimus: testien vahinkoriski pieni

Koronatestien yhteydessä sattuneita vaaratilanteita ja niistä seuranneita oireita on selvitetty myös Suomessa tehdyssä tutkimuksessa. 

Tutkimustulokset julkaistiin yhdysvaltalaisessa, lääketieteellisessä JAMA -aikakauslehdessä huhtikuussa. 

Kahdeksan potilasta oli tutkimuksen mukaan tarvinnut sairaalahoitoa testin jälkeen joko katkenneen tikun tai nenäverenvuodon vuoksi puolen vuoden tarkastelujakson aikana.

Oireiden syynä pidettiin virheellisesti tehtyä testiä.

Tutkimuksessa todettiin, että vahinkoriski on tutkimusotoksen perusteella hyvin pieni, mutta oikea tekniikka on jopa elintärkeää testaustavan huomioon ottaen.

Tapauksia voi olla enemmänkin 

Koronatestejä on tehty Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 15. syyskuuta päivitetyn tilaston mukaan noin 6 900 000 kappaletta. 

Vahingot ovat Maiju Wellingin mukaan todella harvinaisia testausvolyymiin nähden. Lopulliset luvut ratkeavat sen mukaan, miten pitkään testien tekemistä jatketaan.

– Odotettavissa on, että koronaan liittyviä ilmoituksia on odottamassa enemmänkin, Welling sanoo. 

Nelli Karhu epäilee, että vahinkotapauksia on voinut jäädä ilmoittamatta suurempi määrä kuin mitä Fimean tietoon on tullut.

– Meillä on ollut aikomus muistuttaa terveydenhuollon toimijoita ilmoitusvelvollisuudesta. Ymmärrän tietenkin, että tällaiset asiat voivat jäädä muun koronan aiheuttaman kiireen alle, hän sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat