Koronavauvabuumia odotellaan vielä, mutta Etelä-Suomessa on jo havaittu hienoista kasvua alkuvuoden synnytysten määrässä.
Vauvoja odotetaan syntyvän keväällä merkittävästi viime vuotta enemmän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), kertoo synnytysten linjajohtaja, osastonylilääkäri Aydin Tekay STT:lle.
Helsingissä ja Espoossa tehtyjen alkuraskauden seulontojen mukaan maaliskuussa laskettuja aikoja on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kasvua voidaan odottaa koko Hus-alueella, Tekay kertoo.
– Helmikuun aikana nähdään, pitääkö ennuste paikkansa, mutta tulee varmaan aika kiireinen maaliskuu, Tekay sanoo.
Tammikuussa vauvoja syntyi Husissa vain hieman viime vuotta enemmän, mutta suurempaa kasvua ennustetaan jo helmikuulle.
Lue myös: Vuosikymmenen laskenut synnytysten määrä kääntyi hienoiseen kasvuun Helsingin ja Uudenmaan alueella viime vuonna
Ylilääkäri arvioi, että ihmiset ovat innostuneet lasten hankinnasta viime kesänä, jolloin synnytysten määrässä pitäisi näkyä kasvua juurikin maalis-huhtikuussa. Sen sijaan kevään koronasulku ei näkynyt suoraan tilastoissa.
– Ilmeisesti sulun aikana ihmiset ovat olleet aika maltillisia ja aika varovaisia. Jos silloin olisi tapahtunut hedelmöittyminen, sen olisi pitänyt vaikuttaa marras-joulukuun lukuihin, jotka olivat miinuksella selvästi, Tekay kertoo.
Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan joulukuussa koko Suomessa syntyi reilut 800 lasta enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammikuun ennakkotiedot julkaistaan myöhemmin helmikuussa.
Hieman enemmän vauvoja Varsinais-Suomessa
Pientä lisäystä alkuvuoden synnytyksissä on havaittu myös Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Synnytysosaston osastonylilääkäri Eeva Ekholm kertoo, että tammikuussa synnyttäjiä oli miltei saman verran kuin vuotta aiemmin. Helmikuussa ja maaliskuussa laskettuja aikoja on hieman enemmän kuin vuosi sitten.
– Pientä nousua, mutta se menee kuitenkin alle viiden prosentin, Ekholm sanoo.
Vaikka suoranaista vauvabuumia ei Varsinais-Suomessa ainakaan vielä näy, ruuhkia voi silti synnytysosastolla tulla. Yksittäisissä tapauksissa etukäteen sovittuja sektioita ja synnytyksen käynnistämisiä on voitu siirtää kiireisten tapausten tieltä.
– Saman vuorokaudenkin aikana saattaa olla rauhallista, ja seuraavassa hetkessä tosi kiireistä. Synnytys käynnistyy silloin kun se käynnistyy, Ekholm sanoo.
Sairaanhoitopiireistä muistutetaankin, että synnytykset ovat kellon ympäri tapahtuvaa päivystysluontoista toimintaa. Näin ollen ajoittaisia ruuhkapiikkejä voi olla, vaikka erityistä lisäystä vauvojen määrässä ei olisi.
Hämäläiset hitaita vauvabuumissakin
Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vauvoja on sen sijaan syntynyt aiempaa vähemmän. Naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtaja, osastonylilääkäri Kirsi Kuismanen pohtii, ovatko hämäläiset tyypillisesti hitaita tässäkin asiassa.
– Tänä vuonna ollaan pikkaisen viime vuotta perässä. Parikymmentä synnytystä on vähemmän kuin viime vuonna tässä kohtaa, Kuismanen kertoo.
Tampereen kaupungin odottavien äitien lasketuissa ajoissa näkyy kuitenkin viitteitä pienestä kasvusta keväällä. Sairaanhoitopiirin asiakkaista noin puolet on tamperelaisia.
– Oletus on, että syntyvyyden lasku on tasaantunut, mutta vielä ei valtaisaa vauvabuumia meillä näy, Kuismanen arvioi.
Lue myös: Ennätyksellisen alhaisen syntyvyyden keskeinen syy selvillä – yhä useampi ei halua ensimmäistäkään lasta
Sen sijaan Tampereen yliopistollisen sairaalan lapsettomuushoidoissa oli syksyllä kiireistä. Osasyynä oli toiminnan pysäyttäminen keväällä koronan takia, jolloin hoidot siirtyivät syksyyn.
Kuismasen mukaan tulokset hoidoissa ovat olleet perinteisesti hyviä, mikä voi näkyä myöhemmin vauvojen määrässä.
– Jos syksyllä on annettu paljon hoitoja ja jos ne ovat tuottaneet tulosta, niin se saattaisi näkyä myös syntyvyydessä. Toki kaikki meillä hoitoja saaneet eivät synnytä meillä, osa lapsettomuusasiakkaistamme tulee muista sairaanhoitopiireistä, Kuismanen lisää.
Syntyvyys kääntyi nousuun jo viime vuonna
Viime vuosi oli syntyvyyden kannalta Suomessa hyvä, sillä syntyvyys kääntyi lievään nousuun Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.
Husissa synnytysten määrä kasvoi viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Syntyvyyden lasku on hidastunut myös Pirkanmaalla, ja Varsinais-Suomessa nähtiin lievää nousua vuoden 2019 vähäisten synnytysten jälkeen.
Synnytysosastoilla on varauduttu siihen, että tänä vuonna ja mahdollisesti keväällä vauvoja putkahtaa maailmaan aiempaa enemmän. Ylilääkärit kertovat, että sairaaloissa on riittävästi tilaa kaikille, ja esimerkiksi Husissa pystytään vapauttamaan synnytyssaleja nopeastikin.
– Ei käännytetä ketään ovelta, aina saa tulla synnyttämään, Tekay sanoo.