Koronaviruksen toinen aalto olisi Suomessa hyvinkin mahdollinen, mutta sen voimakkuutta tai ajankohtaa on lähes mahdoton ennustaa – professori: ”Tässä on kolme vaihtoehtoa”

6:54img
Miten pandemiat leviävät, ja miten tietoa voi hyödyntää taistelussa uutta virusta vastaan? Katso professori Julkusen haastattelu MTV Uutiset Livessä
Julkaistu 09.04.2020 19:07
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Suomessa ei vielä lähiaikoina voida puhua arkeen palaamisesta, mutta kun aika tulee, on koronavirustartuntojen toisen aallon mahdollisuus myös kotimaassa olemassa. Pahimmillaan virus voisi palata talvesta toiseen.

Suomessa on yhä käynnissä tartuntojen ensimmäinen aalto. Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan on vaikea ennustaa, milloin toinen aalto Suomeen tulisi, vai tulisiko ollenkaan.

Siihen vaikuttavat suuresti tartuntojen määrät ensimmäisen aallon aikana, väestön immuniteetti, sekä muun muassa maamme sijainti maapallolla. 

– Minä näkisin, että tässä on oikeastaan kolme vaihtoehtoa, Julkunen sanoo.

Lue myös: Sairastanut voi tartuttaa jopa viiden viikon ajan – immuniteetti koronavirukseen ei varmistu yhdellä vasta-ainetestillä

Epidemiat voivat tukahtua tai palata voimakkaampina

Ensimmäinen vaihtoehto Julkusen mukaan on se, ettei varsinaista toista aaltoa tulisi ollenkaan.

Se on mahdollista, jos rajoitustoimet toimivat ja viruksen leviäminen saadaan Suomessa pysäytettyä. Jos virus ei pääse siirtymään uusiin isäntiin, eli tässä tapauksessa ihmisiin, se voidaan hävittää kokonaan. Leviäminen voitaisiin pysäyttää myös lääkkeellä tai rokotteella. Joskus ne laantuvat itsestään, kun suurin osa väestöstä on jo saanut immuniteetin. 

Sairauksia ei aina saada kukistettua kokonaan, vaan se jää elämään ihmisten keskuuteen. Mutta ihmiset saattavat myös oppia elämään sen kanssa.

– Toinen vaihtoehto on, että se jää tavallaan väestöön ja aiheuttaa jatkuvasti pieniä epidemiaryppäitä. Eli sellaista voimakasta toista aaltoa ei tulisi, Julkunen kuvailee.

Kolmas vaihtoehto on, että kevään ja kesän kuluessa tautitapaukset vähenevät voimakkaasti ja katoaisivat lähes kokonaan, mutta syksyllä tai viimeistään talvella tauti tulisi uudestaan takaisin voimakkaana ilman kylmetessä. 

Lue myös: Kiinan presidentti Xi Jingping on huolissaan uudesta virusaallosta – presidentti varoittaa kansaa uusista vaikeuksista

"Se nähdään, kun aika kuluu"

Julkusen mukaan vielä ei voida tietää, mikä vaihtoehdoista käy toteen. Ratkaiseva tekijä on se, kuinka hyvin tartuntoja saadaan vähennettyä kevään ja kesän aikana. Hänen mielestään Suomen tapauksissa on jo nähty lupaavaa tasaantumista, mutta siitä ei vielä voida vetää pitäviä johtopäätöksiä.

– Tässä vaiheessa on oikeastaan mahdoton sanoa, miten tämä koronavirus käyttäytyy.

Rajoitusten purkamisen kriteereiksi Julkunen antaa sen, että uudet koronavirustartunnat vähenevät selvästi. Lisäksi määrien laskua täytyy seurata ainakin muutaman viikon, jotta varmistetaan, että suunta on pysyvä.

– Se nähdään, kun aika kuluu. 

Vaikka uuden koronaviruksen tulevia epidemia-aaltoja on vaikea tässä vaiheessa ennustaa, menneitä pandemioita on tutkittu paljon. Miten pandemiat leviävät, ja miten tietoa voi hyödyntää taistelussa uutta virusta vastaan? Katso professori Julkusen haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

MTV seuraa koronavirustilannetta kotimaassa: Uusia tartuntoja 118, sairastuneita yhteensä jo yli 2 600

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus