Tutkijoilta huolestuttava viesti: Kesä ei pysäytä koronapandemiaa – "Jos riittävästi tartuntaherkkiä ihmisiä on lähellä toisiaan, ei ole väliä, onko ulkona kuuma vai kylmä"

Monet toivovat, että kesä ja lämpimät säät nujertaisivat koronapandemian. Yleensä hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset laimenevat kesällä. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että koronan kohdalla tämä ei välttämättä päde. Kesä voi kuitenkin hieman hidastaa epidemian etenemistä.

Monet elättelevät toivoa siitä, että koronavirus ei menestyisi lämpimissä sääoloissa. Jos näin olisi, pandemia voisi pysähtyä tai ainakin hidastua kesällä. Tutkijat muistuttavat, että tutkimustietoa asiasta ei ole.

– Emme oikeastaan voi ajatella niin, että kesällä epidemia laimenee. Epidemia on vasta alkuvaiheessa tällä hetkellä, muistuttaa Helsingin yliopiston infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Kesä voi hidastaa viruksen leviämistä

Monet virukset eivät viihdy lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa eivätkä kestä auringon ultraviolettisäteilyä. Tämä pätee koronavirukseenkin ja tartunnat voivat vähentyä jonkin verran kesällä. Pandemiaa kesä ei kuitenkaan pysäytä.

– Merkittävin ero on siinä, että suuri osa meistä ihmisistä on alttiita saamaan sen tartunnan eli vaikka se vähän heikkenisi se viruksen kyky levitä, niin meitä alttiita on niin paljon, että virus kyllä pääsee vielä leviämään, uskoo Sironen.

Samoilla linjoilla on Standfordin yliopiston mikrobiologi David Relman.

– Saattaa olla, että ulkoilman lämpötila voi jonkin verran hidastaa viruksen kykyä siirtyä ihmisestä toiseen. Uskon kuitenkin, että jos riittävästi tartuntaherkkiä ihmisiä on lähellä toisiaan, ei ole mitään väliä, onko ulkona kuuma vai kylmä. Tartunta tapahtuu joka tapauksessa, arvioi Relman. 

Sars-epidemia helpotti kesällä

2000-luvun alussa riehunut sars-epidemia helpottui kesäkuukausina, mutta sama ei välttämättä tapahdu koronan kohdalla.

– Sars oli huonompi leviämään kuin korona. Sillä oli ihan erilaiset tavat, miten se levisi. Se saatiin rajoitustoimilla hallintaan ja ne olivat siinä se merkittävä asia, ei niinkään se, että tuli kesä, huomauttaa Sironen.

Koronaviruksen käyttäytymistä ei vielä tunneta riittävästi, jotta voitaisiin sanoa, tuleeko siitä kausiluonteinen virus.

– Uudet pandemioita aiheuttavat influenssavirukset eivät ole osoittaneet kausiluonteisuutta ensimmäisinä vuosinaan levitessään ihmisten keskuudessa. Niiltä kului jonkin aikaa ennen kuin niistä tuli kausiluonteisia, selittää Relman.

Virus saadaan hallintaan vasta rokotteen avulla 

Sitä, milloin koronapandemia vaimenee, on vaikea vielä ennakoida.

– Sitä on vaikea ennustaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jollain tavalla saadaan tilanne hallintaan ja se aaltoilee siitä eteenpäin. Sitten kun meillä on rokote käytössä, niin sitten me vasta saadaan oikeasti tämä tilanne hallintaan, ennakoi Sironen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ei ole todisteita siitä, että lämpötilalla olisi merkitystä koronapandemiassa, mutta järjestön mielestä asiaa kannattaa tutkia. 

Lue myös:

    Uusimmat