KRP:n valeosto päätyi rivolle tilille: näin nimimerkki WilliamFIN käräytti Aleksanteri Kivimäen

11:04img
MTV:n rikostoimittajat puivat poliisin epätyypillisiä tutkintakeinoja Vastaamo-jutussa tammikuussa.
Julkaistu 30.04.2024 17:45
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Käräjäoikeuden mukaan KRP:n tekemä valeosto päätyi lopulta Aleksanteri Kivimäen pankkitilille.

Tämä on yksi seikka, joka oikeuden mukaan vaikutti siihen, että Kivimäki tuomittiin kuuden vuoden kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä, yli 9 200 törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, liki 21 000 törkeän kiristyksen yrityksestä ja 20 törkeästä kiristyksestä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ei hylännyt syyttäjien syytettä miltään osin.

Käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että oikeus piti erittäin todennäköisenä sitä, että Vastaamon asiakkaita kiristänyt henkilö oli Aleksanteri Kivimäki. 

Yksi tätä seikkaa merkittävästi tukeva tekijä oli se, mitä Keskusrikospoliisin kiristäjän antamaan osoitteeseen tekemästä valeostosta kävi ilmi.

Asiaa oli selvitelty KRP:ssä jo aivan Vastaamo-jutun esitutkinnan alkumetreillä. Poliisi otti sähköpostitse yhteyttä lunnaita kryptovaluutta bitcoineina vaatineeseen kiristäjään nimimerkillä WilliamFIN lokakuussa 2010.

Viestissä WilliamFIN oli ilmoittanut harkitsevansa lunnaiden maksua ja haluavansa tietää, mitä tietoja kiristäjällä on.

Kiristäjä vastasi muutaman tunnin kuluttua lähettämällä tietoja tietokannasta ja potilaskirjauksista. Seuraavana päivänä WilliamFIN ilmoitti haluavansa maksaa ja tarvitsevansa ohjeita, koska ei ymmärtänyt bitcoineista paljoakaan.

Keskustelu jatkui ohjeiden antamisella, kunnes kiristäjään otti yhteyttä nimimerkki WilliamFIN2 ja kertoi edellisen tilinsä sulkemisesta. 

Kiristäjä myös ilmoitti saaneensa 0,1 bitcoinin suuruisen maksun ja tiedusteli, oliko tämä maksu testi.

Valeosto meni mutkien kautta Kivimäen pankkitilille

Valeoston jälkeen KRP ryhtyi tutkimaan kryptovaluuttamaksun liikkeitä. Tapauksessa todistajana kuultu asiantuntija laati niistä analyysin, jonka sisältöä käydään tuomion perusteluissa pitkälti läpi.

Analyysi perustuu yhden Kivimäen käyttämän palvelimen tietotekniseen tutkintaan ja poliisin virtuaalivaluuttapalveluita tarjoaville yrityksille tekemiin tiedonsaantipyyntöihin.

Asiantuntijan mukaan Vastaamon kiristäjä siirsi KRP:n 0,1 bitcoinin suuruisen valeoston ensin bitcoin-lompakostaan SwapLab-palveluun, jossa bitcoinit oli vaihdettu kryptovaluutta Moneroksi.

Sen jälkeen kiristäjä siirsi monerot edelleen yksityiseen monero-lompakkoon. Tästä lompakosta sama henkilö siirsi ne virtuaalivaluuttapalvelu Binancen tilille fuckfuckfuck@cs.email. 

Tältä tilillä monerot vaihdettiin takaisin bitcoineiksi, jonka jälkeen ne siirrettiin edelleen Iso-Britanniassa pääkonttoriaan pitävän Revolut-nettipankin tilille, jonka omisti Aleksanteri Kivimäki.

Aleksanteri Kivimäki ja asianajaja Peter Jaari Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoon oikeustalolla huhtikuussa.

Aleksanteri Kivimäki oikeudessa. Oikealla hänen avustajansa, asianajaja Peter Jaari.

Asiantuntijan mukaan on todennäköistä, että Kivimäki on hallinnut tosiasiallisesti kryptovaluuttapalvelu Binancen tilejä anussucker@cs.email sekä fuckfuckfuck@cs.email.

Käräjäoikeuden mukaan johtopäätöstä tuki se, että molemmat tilit on luotu samana päivänä vain 19 minuutin välein toisistaan.

Anussucker-tili yhdistyi Kivimäkeen siten, että tilille oli kirjautumisen yhteydessä yritetty lisätä John Frisberg -nimisen henkilön henkilöllisyystodistus, mutta palvelu ei ole todistusta hyväksynyt. 

Samalla henkilöllisyystodistuksella oli kuitenkin kirjauduttu useita vuosia aiemmin Coinbase-palveluun, ja kyseiselle tilille oli Frisbergin henkilöllisyystodistuksen lisäksi kirjattu sähköpostiosoite coinbase@safe.im. 

Safe.im taas on Kivimäen hallinnoima sähköpostipalvelin ja oikeuden mukaan tilin nimeäminen vastaa tapaa, jota Kivimäki on myöntämällään tavalla eri palveluissa käyttänyt.

Mahdoton sattuma

Asiantuntijan mukaan tämä niin sanotulla poissuljennalla tehty johtopäätös on ollut erittäin todennäköinen myös siksi, että varat ovat kulkeutuneet selkeää reittiä rikoksesta epäillyn käyttöön. 

Asiantuntija huomautti myös, että mikäli jäljityksessä olisi tehty virhe, olisi suorastaan mahdotonta, että tiedot olisivat osoittaneet henkilöön, jota alkuperäisestä rikoksesta epäiltiin.

Kivimäki pyysi poliisin virtuaalivaluutta-analyysistä tehdyssä lisätutkinnassa oman asiantuntijalausuntonsa.

Kivimäen käyttämä asiantuntija, suomalaisen virtuaalivaluuttapalvelun perustaja, piti analyysia erinomaisena siltä osin, jolla siinä on jäljitetty yksityisen monero-lompakon kautta kulkenut kahden Binance-tilin välinen toistuva rahapolku. 

Hän oli analyysistä pitkälti samaa mieltä kuin poliisin asiantuntijakin, mutta kiinnitti huomiota siirrettyjen varojen määrän muuttumiseen siirtojen aikana sekä epävarmuuteen, mihin varat ovat lopulta päätyneet. 

Tämän vuoksi hän katsoi analyysin osoittaneen ainoastaan, että Keskusrikospoliisin suorittama valeosto on voinut siirtyä Binancen tilille. Analyysin lopputulos oli hänen mukaansa kuitenkin epävarma.

Käräjäoikeus taas katsoi tuomiossaan näytetyksi, että valeosto päätyi erittäin suurella todennäköisyydellä lopulta Aleksanteri Kivimäen Revolut-pankissa olleelle tilille.

Lue myös: Vastaamo-jutussa iso paljastus: KRP jäljitti ”jäljittämättömänä” pidettyä kryptovaluuttaa

Aleksanteri Kivimäki tuomittu yli kuudeksi vuodeksi vankilaan Vastaamo-jutussa

Tuoreimmat aiheesta

Vastaamo