Kuinka kauan auto saa seistä vieraspaikalla? Lakiasiantuntija vastaa: "Siinä on tällainen ensikäden oikeus"

Tunnin, kaksi, vuorokausia... Kauanko taloyhtiön vieraspaikkaa saa käyttää?

Kerrostalon pihasta löytyy usein vieraspaikka autolle. Paikan käyttö saattaa aiheuttaa närää – toisilla vieraita käy useammin, joillakin he viipyvät myös yön yli. Onko väärin käyttää vieraspaikkaa usein, vaikkapa viikoittain?

– Mielestäni se ei missään tapauksessa ole väärin, Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia sanoo.

– Paikkahan on tarkoitettu vieraiden käytettäväksi. Mikäli sitä käytetään vieraiden toimesta ja nimenomaan niin, että auto ei seiso siinä kohtuuttoman pitkiä aikoja, silloinhan käyttö on sitä, mihin paikka on tarkoitettu.

"Jos jollakin ei käy vieraita, ei se tietenkään saa olla pois muilta"

Oman yhtiönsä vieraspaikkakäytännöt voi selvittää yhtiöltä. Vieras saa toki viipyä vaikkapa vuorokauden tai yön yli, jos paikalle ei ole asetettu tuntirajoituksia. Viikkotolkulla paikkaa ei kuitenkaan saa autolleen varata.

– Jos jollakin ei käy vieraita, ei se tietenkään saa olla pois muilta. Kaikilla asukkailla kuitenkin on sinällään mahdollisuudet hyödyntää vieraspaikkaa, vaikka siinä on olemassa tällainen ensikäden oikeus: se, joka ensimmäisenä paikalle tulee, voi paikan ottaa käyttöön.

Käyttö asukkaan omana parkkipaikkana ei ole "vieraspaikan hengen mukaista"

Toisinaan ongelmia syntyy siitä, että talon asukkaat käyttävät vieraspaikkaa oman autonsa kakkospaikkana. Vaikka paikka näyttäisi omaan silmään olevan vähällä käytöllä, näin ei saa toimia.

– Se ei ole vieraspaikan hengen mukaista. Jos ongelmia syntyy, toki voi pyrkiä rajoittamaan pysäköintiaikaa, eli yhtiö laittaa paikalle maksimituntimäärä, jonka siinä voi sitten kerralla olla.

Katso myös: Mikä kellonaika parkkikiekkoon pitää oikeasti asettaa? Tässä ohjeet, jos et kehtaa kysyä

Lue myös:

    Uusimmat