Kuinka todennäköistä on saada koronavirus lennolla? Kaavio näyttää, mitkä paikat lennolla ovat turvallisimpia: "Aika ja etäisyys ratkaisevat"

4:20img
MTV Uutiset aiemmin: Näin koronavirustartunnan saanut on eristetty.
Julkaistu 01.02.2020 15:14

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus on levinnyt ympäri maailmaa ja tällä hetkellä varmistuneita tartuntoja on jo noin 12 000.  National Geographicin haastattelemat tutkijat ovat tehneet kaavion siitä, kuinka todennäköistä on saada koronavirustartunta tavallisella matkustajalennolla.

Koronavirus tarttuu kuten muutkin flunssavirukset: hengitystie-eritteiden välityksellä. Mikäli tartunnan saanut henkilö aivastaa, pöllähtää virusta ilmaan sylkipisaroiden mukana.

Lue myös: Suomessa havaitun Wuhanin koronaviruksen oireet kuin influenssalla – toimi näin jos epäilet tartuntaa

Chicagon yliopistollisen sairaalan tartunta-tautiosaston johtaja Emily Landon kertoo, että pisarat putoavat yleensä melko lähelle aivastajaa itseään.

Sairaalan ohjeiden mukaan tartunnan saaneen aivastaessa hänestä tulisi pysyä noin kahden metrin etäisyydellä kymmenen minuutin ajan.

– Aika ja etäisyys ovat ratkaisevia tekijöitä, Landon toteaa.

Terveysjärjestöllä on oma määritelmänsä lentoja varten

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee "läheisen kontaktin" lentokoneessa siten, että matkustaja on ollut korkeintaan kahden penkkirivin päässä tartunnan saaneesta.

Käytännössä lennolla olevan tartunnan saanut ehtii kuitenkin altistaa monia muitakin – varsinkin jos lento on ollut pitkä, jolloin koneessa tulee muutenkin liikuttua esimerkiksi WC-tiloihin.

Lue myös: Tutkimus Helsinki-Vantaan lentokentällä: Eniten viruksia löytyi turvatarkastuksen tarjottimista – vessojen pinnoilta ei ollenkaan!

Ikkunapaikka on turvallisin

National Geographicin haastattelemat tutkijat ovat luoneet kaavion, joka kertoo karua kieltä lentokoneessa viruksille altistumisen todennäköisyydestä.

Tilanne näyttää hyvältä ikkunapaikoilla istujille: miltei kaikkien todennäköisyys joutua kosketuksiin sairastuneen kanssa on hyvin pieni tai olematon, jos he eivät istu sairastuneen kanssa samalla rivillä.

Lähes kaikilla muilla on vähintään neljänkymmenen prosentin todennäköisyys joutua lähietäisyydelle hänen kanssaan. Surkeimmassa asemassa ovat sairastuneen kanssa samalla rivillä sekä edessä ja takana istuvilla: He joutuvat varmuudella välittömään läheisyyteen sairastuneen kanssa.

Toinen kaavio näyttää todennäköisyyden saada tartunta. Sen mukaan kaikki tartunnan saaneen välittömässä läheisyydessä istuvat saavat tartunnan vähintään 80 prosentin todennäköisyydellä.

Muilla matkustajilla riski on vähäinen, mutta matkustamohenkilökunta voi saada tartunnan 5–20 prosentin todennäköisyydellä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus