Kuinka vanha olet kuntosi perusteella? Men's Health jakoi kaavan, jolla kuka tahansa pystyy selvittämään oman "fitness-ikänsä".
Omaa ikäänsä ei pysty muuttamaan virallisesti, vaikka eräs mies yrittääkin sitä oikeudessa asti. Sen sijaan omaan "fitness-ikäänsä" kuka tahansa voi vaikuttaa urheilulla ja kuntoilulla.
Men's Health -lehti jakoi fysioterapian tohtori Doug Kechijianin ja lääketieteen tohtori Michael Fredericsonon kehittämän helpotetun testin norjalaistutkija ja -professori Ulrik Wisløffin algoritmista, jolla voi määrittää, kuinka vanha keho todella on – ainakin heidän standardiensa mukaan.
Jos siis haluat tietää, mikä on ikäsi kuntosi perusteella, kokeile tätä leikkimielistä kuuden kohdan testiä.
Miksi en innostu liikunnasta? Katso alla olevalta videolta asiantuntijan vastaus! (Artikkeli jatkuu videon alla.)
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Ohjeet "fitness-iän" selvittämiseen
Tee ensimmäiset viisi testiä. Tulostesi perusteella saat selville ikätulosnumeron. Laske nämä viisi numeroa yhteen ja jaa viidellä. Lisää sitten lopulliseen numeroon kuudennen testin tulos ja saat selville "fitness-ikäsi".
Testi 1: VO2 Max/Cardio
VO2-testi on varsin monimutkainen, mutta onneksi hapenottokykyä voi testata myös helpommin. Juokse 1,6 kilometrin lenkki (mieluiten ulkona) ja ota aikaa.
Tuloksen saat, kun vertaat saamaasi aikaa alla olevaan taulukkoon. (Aika = Ikätulos.)
<7:20 = 25; <7:40 = 35; <8:00 = 45; <8:40 = 55; >8:40 = 65.
Testi 2: Voimakkuus
Seuraavassa testissä tarkastellaan voimakkuutta kokonaisuudessaan. Harjoite on niin kutsuttu farmarikävely tangon avulla.
Asetu seisomaan trap bar -tangon "sisälle" tai eteen, ota kahvoista kiinni ja nosta. Kävele 30 metriä pudottamatta painoa. Jos tankoa ei ole saatavilla, kokeile painavia käsipainoja tai kahvakuulia.
Tulokset saat, kun vertaat kantamaasi painoa ensin kokonaispainoosi, ja sitten alla olevaan taulukkoon. Nostettujen painojen suhde kokonaispainoon kertoo ikätuloksen.
175% = 25; 150% = 35; 125% = 45; 100% = 55; <100% = 65
Testi 3: Suhteellinen voimakkuus
Shutterstock
Kolmannessa testissä selvitetään, miten hyvin jaksat kannatella omaa painoasi. Sen voit selvittää kokeilemalla, kuinka monta punnerrusta jaksat tehdä. Kunnollisen tuloksen saamiseksi kehon tulee olla miesten punnerrusten aikana koko ajan suora ja rinnan täytyy koskettaa lattiaa jokaisella toistolla.
Tulokset saat, kun vertaat tekemiesi punnerrusten määrää alla olevaan taulukkoon. (Toistot = Ikätulos.)
28 = 25; 21 = 35; 16 = 45; 12 = 55; 11 = 65
Testi 4: Toiminnallinen voimakkuus
Vielä laitetaan voimat testiin! Tässä testissä selvitetään, kuinka monta kertaa pystyt nousemaan ylös lattialta kahvakuulan kanssa. Makaa selälläsi lattialla kahvakuula kädessäsi (oikeakätisillä oikeassa, vasenkätisillä vasemmassa), ja pidä kahvakuula pääsi yläpuolella. Haasteena on päästä ylös niin, ettei kahvakuula laske pääsi yläpuolelta missään vaiheessa.
Tulokset saat, kun vertaat kahvakuulan painoa alla olevaan taulukkoon. (Maksimipaino = Ikätulos.)
24 kg = 25; 20 kg = 35; 16 kg = 45; 12 kg = 55; 0 kg = 65
Testi 5: Koordinaatio
Shutterstock
Hyvään kuntoon eivät kuulu pelkästään suuret lihakset, vaan myös hyvä koordinaatiokyky. Sitä testataan hyppynarun avulla. Lämmittele ensin muutamalla hypyllä, ja aloita sitten testi.
Tee niin monta peräkkäistä hyppyä yhdellä jalalla kuin pystyt. Toista toisella jalalla. Matalin numero on lopullinen tuloksesi. Tulokset saat, kun vertaat hyppyjen määrää alla olevaan taulukkoon. (Hyppyjä = Ikätulos.)
50 = 25; 45 = 35; 35 = 45; 25 = 55; 10 = 65
Testi 6: Liikkuvuus
Viimeisessä testissä koetellaan liikkuvuutta. Ota käteesi harjanvarsi tai muu pitkä kapula. Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa, varpaat hiukan käännettynä ulospäin. Pidä vartta suoraan pääsi yläpuolella. Päästäksesi testistä läpi, kyykkää pitäen käsiäsi suorana pääsi yläpuolella ja jalkasi maassa. Keho ei saa nojautua eteenpäin.
Jos onnistuit, sait -1 pistettä. Jos et, pisteesi ovat -3.
Lähde: Men's Health