Viime aikoina on paljastunut eri puolelta Suomea useita laajoja seksuaalirikosvyyhtejä, joissa lapsiuhreja on kymmeniä ja jopa satoja.
Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret kertovat useimmiten ensimmäisenä ikätovereilleen kokemastaan seksuaaliväkivallasta. Nuoret vannottavat kavereitaan pitämään asia salassa, mutta asiantuntijoiden mukaan vaikeneminen auttaa vain tekijää.
– Vastuussa näistä rikoksista on pelkästään tekijä. Tekijä on se syyllinen ja tekijälle kuuluu kaikki häpeä, sanoo toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan Lapsia ry:stä.
Uhrien vaikeneminen on myös pääsyy sille, miksi tekijät saavat usein jatkaa niin pitkään rikoksiaan.
Helsingin poliisi kertoi eilen selvittäneensä laajan seksuaalirikosvyyhdin, jossa hyväksikäytettyjä lapsia oli sata. Teoista epäilty 35-vuotias mies oli jatkanut rikoksiaan kaikessa hiljaisuudessa peräti 16 vuotta.
– Lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa on erittäin ikävä piirre se, että lapsi aika harvoin ilmoittaa itse asiasta esimerkiksi suoraan poliisille, kommentoi tutkinnanjohtaja Jutta Antikainen.
– Silloin kun niistä ei ilmoiteta, silloin ne ei tule myöskään poliisin tietoon.
Lue myös: Pelastakaa Lapset: Euroopan halki kulkevat pakolais- ja siirtolaislapset jatkuvasti väkivallan ja hyväksikäytön kohteina
Useita laajoja seksuaalirikosvyyhtejä
Helsingin poliisin tutkima sadan lapsiuhrin vyyhti alkoi purkautua Keskusrikospoliisille tulleen nettivinkin ansiosta. Vastaavia tapauksia on paljastunut viime vuosina useita.
Jyväskylässä mies ehti hyväksikäyttää 200 alakouluikäistä lasta, ennen kuin asia päätyi poliisin tietoon, kun yhden uhrin isä oli sattumalta nähnyt lapsensa puhelimessa epäilyttäviä keskusteluja. Pirkanmaalla poliisi on selvittänyt neljää laajaa seksuaalirikosvyyhtiä. Yhdessä niistä uhreja on jopa 250, toisessa 50.
Kaikkia vyyhtejä yhdistää se, että tekijänä on yksi mieshenkilö, joka on etsinyt uhreja sosiaalisen median kautta.
– Verkko mahdollistaa paljon hyvää, mutta paljon myös sitten tällaisia laajamittaisia rikosvyyhtejä, toteaa Antikainen Helsingin poliisista.
Asiantuntijat painottavat, että lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaaliväkivalta on piilorikollisuutta, josta on vaikea saada paikkansa pitäviä tilastoja.
– Suurin osa lapsena seksuaaliväkivaltaa kohdanneista potilaistani eivät näy missään tilastoissa, eivätkä ole koskaan kertoneet kokemastaan viranomaisille, Vaaranen-Valkonen Suojellaan Lapsista sanoo.
Lue myös: Hyväksikäyttötapauksia ilmoitettu reilusti viime vuotta enemmän – ravintola-ala tippui ykköspaikalta, miehet ja ulkomaalaiset yliedustettuna
Salaisuus satuttaa myös kaveria
Usein lapsi kokee vääristyneesti häpeää ja syyllisyyttä, vaikka se kuuluu tekiijälle.
Mieti kaikkein häpeällisin tapahtuma elämässäsi ja mieti, miten helppoa siitä olisi puhua ja kenelle uskaltaisit avautua. Näin Vaaranen-Valkonen kehottaa lasten ja nuorten vaikenemista miettiviä aikuisia tekemään.
– Viranomainen on useimmiten varmasti se viimeinen taho, jolle ihminen kertoo tällaisista tapahtumista. Kaikki ihmiset, niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin puhuvat useimmiten mieluiten ystävilleen, Vaaranen-Valkonen sanoo.
– Vaikka kipeistä kokemuksista pystyisi puhumaan terapeutin kanssa vasta kymmenien vuosien kuluttua, lähes kaikki ovat kertoneet niistä kuitenkin jossakin vaiheessa jollekin ystävälleen.
Lasten ja nuorten ystävät kantavat raskasta taakkaa salaisuutta vaaliessaan.
– Satuttava salaisuus on raskasta myös kaverille, joka tietää kaverinsa kärsimyksistä mutta tahtoo olla lojaali ystävälleen, Vaaranen-Valkonen muistuttaa.
– Kannustamalla näitä salaisuuksia kantavia kavereita puhumaan turvalliselle aikuiselle, autetaan paitsi uhria myös tätä salaisuutta kantavaa kaveria.
Lue myös: Poikkeuksellinen hyväksikäyttötuomio: Mies sai vankeutta yli 12 vuoden takaisista tapahtumista – tutustui alakouluikäiseen tyttöön ja aloitti hyväksikäytön vuosia myöhemmin
Tietopaketti salaisuutta kantaville
Suojellaan Lapsia ry on julkaissut laajan tietopaketin ystäviensä kokemuksista tietäville kavereille. Lapsille ja nuorille suunnattu verkkosivusto antaa tietoa siitä, miten seksuaalista häirintää, houkuttelua tai seksuaaliväkivaltaa kokenutta kaveria voi tukea ja saada apua myös itselleen.
– Sivuston tärkein viesti lapsille ja nuorille on, että asiasta kertominen turvalliselle aikuiselle on keino panna loppu tapahtumille on paras keino tukea ja auttaa kaveria ja saada myös väkivalta loppumaan, Vaaranen-Valkonen kertoo.
– Se ettei kerro aikuiselle, suojelee ainoastaan tekijää.