Kuulutko riskiryhmään? Lääkärit kertovat, miksi perussairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaan

Fyysisten perussairauksien lisäksi korona lisää mielenterveysongelmaisten terveysriskejä.

Iäkkäät ja perussairaat luokitellaan koronaviruksen riskiryhmiin. Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksista, kroonisista keuhkosairauksista ja diabeteksesta kärsivillä on suurentunut riski sairastua infektion aiheuttamaan vakavampaan tautimuotoon. Riskit koskevat erityisesti henkilöitä, joiden perussairaus on vaikea ja joilla on useita päällekkäisiä riskitekijöitä.

Health-sivuston haastattelemat lääkärit kertoivat, miksi tietyt sairaudet nostavat koronavirustaudin riskejä.

1. Sydänsairaus

Sydänsairauden taustalla on usein vastustuskykyä heikentäviä terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta, kohonnutta kolesterolia, diabetesta tai keuhkosairautta sanoo lääkäri ja kirjailija William Li. Covid-19-taudin aiheuttama kuume lisää kehon rasitusta, mikä kuormittaa jo ennestään heikentynyttä sydäntä.

Infektio saattaa myös lisätä verisuonten seinämien tulehdusta sepelvaltimoissa, mikä voi lisätä sydäninfarktin riskiä, kertoo Sydän.fi-sivusto. Riski koskee erityisesti henkilöitä, joiden verta kuljettavat valtimot ovat ahtautuneet. Lisäksi koronavirustaudin aiheuttama keuhkokuume heikentää keuhkojen kykyä hapettaa verta, mikä rasittaa sydäntä entisestään ja altistaa infarktille.

2. Krooniset keuhkosairaudet

Krooniset keuhkosairaudet, kuten keuhkoverenpainetauti ja astma, alentavat keuhkojen toimintakykyä erityisesti, jos taudit ovat vaikeita eivätkä ole hyvässä hoitotasapainossa. Covid-19-tautiin sairastuneelle keuhkopotilaalle infektion aiheuttama keuhkokuume voi olla hengenvaarallinen, jos keuhkojen toimintakyky romahtaa.

Myös tupakointi heikentää elimistön puolustusmekanismeja, mikä altistaa koronavirukselle. Tupakointi myös pahentaa taudin oireita, sillä savukkeet myrkyttävät keuhkoja.

3. Diabetes

Arvioiden mukaan yli 500 000 suomalaista sairastaa ykkös- tai kakkostyypin diabetesta – jälkimmäistä monet potevat edes sitä tietämättään. Koronavirustauti on diabeetikoille vaarallinen, koska potilaiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Diabeetikkojen elimistö joutuu taistelemaan virusta vastaan tervettä kehoa kovemmin. 

Lisäksi virus voi selvitä paremmin elimistössä, kun verensokeritasot ovat koholla. Insuliinitarpeen ja stressihormonien lisääntyminen voi johtaa hengenvaaralliseen happomyrkytykseen, jos insuliiniannoksia ja nesteytystä ei lisätä riittävästi, kertoo Diabetesliitto.

Toinen diabeetikkojen koronariskejä nostava tekijä on heidän kehonsa kohonnut tulehdustila. 

– Virusinfektio voi muuttua keuhkokuumeeksi helpommin, koska diabetes itsessään on tulehdustauti, yhdysvaltalainen endokrinologi Maria Peña sanoo Healthille

Lisäksi virusinfektio voi saada diabeetikon verensokeritasot kohoamaan, mikä saattaa johtaa komplikaatioihin. Korkea verenpaine voi myös heikentää sairaudesta toipumista ja altistaa lisäsairauksille.

Infektion aiheuttama kuume johtaa herkästi elimistön kuivumiseen. Tämän seurauksena verenpaine voi laskea ja veren suola-arvot sekä munuaisten toiminta heiketä.

4. Masennus ja ahdistus

Koronavirus ei koettele vain fyysisesti perussairaiden vaan myös mielenterveysongelmaisten terveyttä. Esimerkiksi ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivien ihmisten psyykkiset ongelmat voivat pahentua, vaikka he eivät koronatartuntaa saisikaan. Pelko ja epävarmuus aiheuttavat jonkintasoista ahdistuneisuutta lähes kaikissa, mutta mielenterveyshäiriöistä kärsivillä se voi olla moninkertaisesti pahempaa, yhdysvaltalainen psykiatri ja psykoanalyytikko Gail Saltz sanoo Healthille.

Koronapandemian seurauksena hallinnassa olleet mielenterveysongelmat voivat riistäytyä käsistä. Läheisen sairastuminen, sosiaalinen eristäytyminen ja päivärytmin muuttuminen lisäävät ahdistusta ja yksinäisyyden tunnetta. Tilanne voi ajaa esimerkiksi masennuksesta kärsivän nurkkaan.

Jos huomaa mielenterveysongelmiensa puhjennen, kannattaa itseään yrittää tyynnytellä rentouttavilla hengitys- ja mindfulness-harjoituksilla sekä ylläpitää rutiineja. Mikäli on terapiasuhteessa, tapaamisia kannattaa jatkaa esimerkiksi virtuaalisesti.

Mikäli tunnistaa itsetuhoisia ajatuksia itsessään tai läheisissään, on apua saatavilla. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua saa myös Sekasin-chatista sekä Tukinetistä. Välitöntä hätäapua tarvitsevan tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lue myös:

    Uusimmat