Kuusi myyttiä vatsan turvotuksesta – uskoitko sinäkin näihin?

Vatsan turpoamisen syynä on tavallisesti ilman kertyminen suoleen. Niin yksinkertaiselta kuin asia kuulostaakin, liittyy mahan turvotukseen monia virheellisiä käsityksiä.

Kukapa meistä ei olisi ollut tilanteessa, jossa maha on pinkeä kuin pallo. Monen syyttävä sormi osoittaa ravintoa tai suolistobakteereita, mutta osuvatko syytökset epämukavan tilan aiheuttajasta oikeaan kohteeseen?

CNN-uutissivuston haastattelemat asiantuntijat, laillistettu ravitsemusterapeutti Tamara Duker Freuman ja vatsaelinsairauksiin erikoistunut erikoislääkäri Yevgenia Pashinsky, purkivat yleisiä turvotukseen liittyviä myyttejä.

Myytti 1: Kaikkeen turvotukseen löytyy tavallinen selitys

Syömisen jälkeinen täysi olo tai silmin havaittava mahan alueen turvotus voivat olla samanlaisia oireita, mutta niiden syy saattaa vaihdella.

Teknisesti ottaen mikä vain ihmisen ruoansulatuselimistössä voi aiheuttaa turvotusta. Toiset ihmiset ovat kuitenkin turvotukselle alttiimpia. Turvotukselle altistavat esimerkiksi hidastunut mahalaukun tyhjeneminen eli gastropareesi, toiminnalliset ruoansulatushäiriöt kuten ärtyvän suolen oireyhtymä sekä suolistobakteerien liikakasvu eli SIBO.

Turvotukseen ja täyteen oloon vaikuttavat myös ruoansulatuselimistöön päässeet kaasut, ummetus ja ilman nieleminen.

Turvotus voi siis johtua monista eri syistä. Olon alullepanijan löytäminen on tärkeää, sillä se määrittää vaivan hoitoa.

Mikä on vessanpöntön kannen oikea asento? Artikkeli jatkuu videon alla.


Myytti 2: Turvotuksen takia ei kannata vaivata lääkäriä

Kuten edellä mainittiin, turvotuksen syyn määrittäminen auttaa vaivan hoidossa. Tämän vuoksi jatkuvasti kiusaavasta turvotuksesta on syytä keskustella asiaan perehtyneen lääkärin kanssa.

Asiantuntija voi myös sulkea pois laktoosi-intoleranssia ja ummetusta vakavammat turvotuksen aiheuttajat. Esimerkiksi syöpäkasvain voi oireilla turvotuksella.

Myytti 3: Suola turvottaa

Runsas suolan käyttö voi saada aikaan pöhöttyneen ulkonäön, mutta tällöin turvotus on havaittavissa lähinnä kasvojen ja jalkojen, ei niinkään vatsan, seudulla.

Vähäsuolainen ruokavalio yhdistettynä runsaaseen veden juomiseen voi auttaa poistamaan nesteitä kehosta, mutta asiassa ei ole kyse suolistossa tuntuvasta turvotuksesta.

Myytti 4: Bakteeritasapainon häiriö johtaa turvotukseen

Suolistossa on biljoonia mikrobeja, jotka voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan. On suolistolle hyödyllisiä, samantekeviä ja haitallisia bakteereja.

Yleinen harhaluulo on, että turvotus johtuu ”pahojen” bakteerien ylivallasta suolistossa. Asiaan voidaan hakea apua probiooteista, jotka voivat kuitenkin jopa pahentaa turvotusta. Tämä johtuu siitä, että ”hyvät” bakteerit saavat ravintoaineet käymään suolistossa siinä missä ”pahatkin”.

Myytti 5: Tietyt ruoka-aineet vähentävät turvotusta

Turvotukseen ei löydy ruokakaupasta ihmelääkettä. Ruokavalion kautta apu turvotukseen löytyy lähinnä tiettyjä elintarvikkeita välttelemällä.

Turvotusta aiheuttavia ruokia kannattaa etsiä ruokapäiväkirjan avulla. Siihen kirjataan sekä syödyt ruoat että niiden syömisen jälkeinen olotila. Päiväkirjaa lukemalla voi yrittää etsiä, minkä ruoka-aineen syömisen jälkeen turvotusta esiintyy.

Myytti 6: Turvotus on vatsarasvaa

Turvotus on turvotusta. Vatsarasva on rasvaa. Osa ihmisistä kuitenkin sanoo olevansa turvonnut, vaikka todellisuudessa kyse on lihomisesta. Vatsan seudun tanakoituminen voi olla seurausta esimerkiksi vaihdevuosista.

Mikäli vyötärönympäryksen kasvu on seurausta lihomisesta, ei turvotuksesta, auttaa asiaan laihdutus.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat