Näin lukijat reagoivat MTV:n valeopettajaselvitykseen: "Miten epätoivoisessa tilanteessa koulut ovat?"

Valehenkilöllisyydellä pääsi koulujen sijaisopettajalistoille 0:51
Valehenkilöllisyydellä pääsi kymmenien helsinkiläiskoulujen sijaisopettajalistoille.

MTV Uutisten kouluselvitys on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. 

MTV Uutisten selvityksessä 35 koulua otti tekaistun henkilön sijaislistalleen ilman haastattelua tai perehdytystä. Vain kolme koulua pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta.

Vain muutama tunti uutisen julkaisemisen jälkeen Helsingin kaupunki ilmoitti muuttavansa sijaisopettajia koskevia käytäntöjä. Esimerkiksi rikosrekisteriotteen tarkastuskäytäntö koskee jatkossa myös kaikkia sijaisuuksia.

Uutinen on herättänyt vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Uutista on kommentoitu ahkerasti niin Facebookissa, Instagramissa kuin TikTokissakin.

– En kyllä yhtään ihmettele, kun kuuntelee tuttuja, joilla on lapset koulussa, kommentoi eräs käyttäjä Facebookissa.

– "Kaksi koulua lähetti koulujen pohjapiirrokset, joista selvisi muun muassa se, missä huoneissa kukin kouluryhmä on." Ei näin, päivittelee toinen, viitaten MTV:n jutussa mainitsemaan seikkaan. 

– Miten epätoivoisessa tilanteessa koulut ovat sijaisten suhteen? Aika kauheaa, että lapsia pääsee opettamaan kuka tahansa, ihmettelee kolmas.

– Huolestuttaa opetuksen taso sekä se, minkälaisia ihmisiä kouluihin pääsee, todetaan uutispäivityksen Instagram-kommenttiosiossa.

– Nerokkaita kokeiluja. Näin sitä herätellään ihmisiä, sanoo toinen Instagram-käyttäjä.

– Onko opettajista niin paljon pulaa? miettii kolmas.

– Huolestuttavaa, totesi eräs nimimerkki TikTokin puolella.

Näin selvitys tehtiin

Juttu tehtiin poikkeuksellisilla tiedonhankintamenetelmillä asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Loppukesästä MTV Uutisille tuli juttuvinkki, jossa helsinkiläiskoulujen sijaisopettajaprosesseja kuvailtiin vaihteleviksi ja huolta herättäviksi.

MTV Uutiset tekeytyi 26-vuotiaaksi Mikael Hakaniemeksi. Valehenkilöllisyyden varjolla pyrittiin jokaiseen Helsingin kaupungin listaamaan peruskouluun sijaiseksi sähköpostihakemuksella.

Tekaistulle henkilölle luotiin sähköposti- ja WhatsApp-tili sekä hankittiin puhelinnumero. WhatsApp-profiilissa oli kuva, josta ei tunnistanut kasvoja. 

Sähköpostiviestissä kerrottiin työkokemuksesta ympäripyöreästi. Mukana ei ollut ansioluetteloa, suosittelijoita eikä hakijan kuvaa. Tekaistulla hakijalla ei ollut kokemusta opettamisesta.

Hakemuksia lähetettiin elokuun aikana yhteensä 111. Valtaosa opinahjoista oli kaupungin ylläpitämiä peruskouluja.

"Mikael" pääsi 35 koulun sijaisopettajalistalle

35 koulua lisäsi "Mikaelin" sijaisopettajalistalleen ilman soittamista tai tapaamista tai laajempaa sähköpostihaastattelua.

Yli puolet sijaisopettajalistoista, joille Mikael pääsi, toimi WhatsApp-ryhmien kautta.

Näistä 35 koulusta 32 on Helsingin kaupungin ylläpitämiä peruskouluja ja loput kolme yksityisiä sopimuskouluja.

Kolme helsinkiläiskouluista halusi tavata tekaistun hakijan ennen sijaislistalle lisäämistä. MTV Uutiset ei sopinut tapaamisia.

Jotkut kouluista kertoivat käyttävänsä julkisten toimijoiden omistamaa henkilöstöpalvelua sijaisopettajien rekrytoinnissa. MTV Uutiset ei pyrkinyt koulujen sijaisopettajiksi tätä reittiä. 

Tekaistun hakemuksen yhteydessä annettuun puhelinnumeroon tuli reilun parin viikon aikana kaksi sijaisopettajatarjousta yksityisellä WhatsApp-viesteillä.

Joistain kouluista myös soitettiin, mutta puheluihin ei vastattu. Tiedossa ei siis ole, oliko kyse esimerkiksi työtarjouksesta tai haastattelupyynnöstä.

MTV Uutisten selvityksessä vain kolme kouluista, joiden listoille "Mikael" pääsi, pyysi ottamaan mukaan rikosrekisteriotteen ennen ensimmäistä sijaisuutta. Valtaosa ei maininnut asiasta mitään.

Lue myös:

    Uusimmat