Yhdysvaltalainen CBS News -kanava kertoo kansallisesta laajasta tutkimuksesta, jossa seurataan yli 11 000 lasta vuosikymmenen ajan. Tarkoituksena on selvittää, miten älypuhelimet vaikuttavat lasten ja nuorten aivojen, tunteiden ja mielenterveyden kehittymiseen.
Lasten ruutuajan määritteleminen on nykyaikuisille kaksijakoinen ongelma.
Toisaalta lasten tulisi saada olla yhteydessä ikätovereihinsa sosiaalisessa mediassa ja leikkiä ajalle tyypillisellä tavalla. Toisaalta tutkimuksissa on selvinnyt, että mobiililaitteet voivat aiheuttaa lapsille lihavuutta, keskittymishäiriöitä, masennusta sekä heikentää ajattelukykyä, kielellisiä taitoja sekä muistia.
Sosiaalista mediaa on povattu myös syylliseksi nuorten ahdistukseen.
Yhdysvaltalaistutkijoiden on tarkoitus selvittää, pitävätkö nämä haitat paikkansa. Laajasta aineistosta kertynee myös uutta tietoa älypuhelinten vaikutuksesta aivojen kehittymiseen. Alustavissa tutkimuksissa vaikutukset eivät näyttäydy erityisen hyvässä valossa.
Tubettaja neuvoo, mitä tehdä, jos nuoren sosiaalisen median käyttö huolestuttaa. Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Runsas mobiililaitteiden käyttö ohentaa aivokuorta?
Yhdysvaltalaistutkijoiden tutkimushankkeesta saadut ensitiedot osoittavat, että mobiililaitteiden runsas käyttö – yli 7 tuntia päivässä – on yhteydessä ohentuneeseen aivokuoreen.
Aivokuori on osallisena ihmisen motoriikan, tuntoaistin, kuulon, puheen ja näön toiminnassa. Tavallisesti aivokuoren tiheys pienenee ihmisen ikääntyessä.
CBS News -kanavalle puhuneet tutkijat kuitenkin huomauttavat, ettei ole varmuutta, josko aivokuoren oheneminen on seurausta runsaasta ruutuajasta. Asiaa on tarkoitus selvittää tutkimuksen edetessä.
LUE MYÖS: Kuinka nettimaailma vaikuttaa lapsen empatiakykyyn? Lastenpsykologi: "Some mahdollistaa koulukiusaamisen laajenemisen"
Käyttö vahingollista erityisesti pienille lapsille
Erityisen haitallista mobiililaitteiden käyttö saattaa olla pienille lapsille. Esimerkiksi yhdysvaltalaisten lastenlääkärien ammattiliitto, American Academy of Pediatrics, suosittelee aikuisia välttämään antamasta alle 1,5–2-vuotiaiden lasten käyttää digitaalista mediaa alkuunkaan.
Alustavat tutkimustulokset viittavat siihen, että pienet lapset eivät siirrä esimerkiksi iPad-laitteilla oppimiaan asioita oikeaan maailmaan. Vaikka lapsi siis osaisi rakentaa legopalikoista linnoja mobiililaitteella, oikeista legoista koottujen maailmojen luominen ei tämän myötä onnistu.
Pilottitutkimuksissa on lisäksi havaittu, että alle kaksivuotiaat addiktoituvat mobiililaitteisiin hyvin helposti. Alle kaksivuotiaana aivojen kehittyminen on kriittisessä vaiheessa kehittämään riippuvuuden nopeasti iloa tuoviin asioihin – kuten peleihin.
Pienessä pilottitutkimuksessa huomattiin, että iPadilla pelanneet lapset luopuivat älylaitteestaan harvemmin kuin oikeilla leluilla leikkineet lapset leluistaan.
LUE MYÖS: Selaako taaperosi älypuhelintasi joka päivä? Tuore tutkimus kertoo, millaista haittaa siitä voi olla kehitykselle
Väline, jota käytät – ei väline, joka käyttää sinua
Mutta miten älylaitteet vaikuttavat lapsiin pitkällä aikavälillä? Siihen kysymykseen yhdysvaltalaistutkijat aikovat seuraavina vuosina pureutua.
On hyvä muistaa, etteivät mobiililaitteet ole yksioikoisesti huono asia. Tärkeämpää on käytön määrä sekä se, minkä ikäisenä käytön aloittaa.
– Sen (älypuhelimen) pitäisi olla väline, jota käytät. Ei väline, joka käyttää sinua, totesi kliininen psykiatri Jean Twenge CBS Newsille.
Lähde: CBS News