Nykyään yhä nuoremmat lapset käyttävät mobiililaitteita päivittäin. Tabletin tai puhelimen antaminen lapselle onkin usein helppo vaihtoehto saada lapsi rauhoittumaan, mutta tämä ei välttämättä ole hyväksi lapsen kehitykselle.
Yhdysvaltalaisen lastenlääkäreiden ammatillisen yhdistyksen American Academy of Pediatricsin mukaan alle kaksivuotiaita ei ole suositeltavaa altistaa älypuhelimille, tableteille, tietokoneille, televisiolle tai vastaavalle näytön sisältävälle laitteelle.
Vanhempia lapsia taas voi ohjeistaa käyttämään erilaisia laitteita ja sovelluksia, jotka kehittävät oppimista. Pitkiä aikoja kerrallaan tapahtuvaa käyttöä ei kuitenkaan suositella.
Vanhempien tulisi valvoa lapsen mobiililaitteiden käyttöä, jotta ongelmia ei syntyisi. Liika ruudun tuijottaminen voi aiheuttaa muun muassa tällaisia ongelmia:
Unenpuutetta
Laitteet, jotka säteilevät sinistä valoa, voivat sekoittaa sisäistä kelloa. Sekä aikuisten että lasten unirytmi voi kärsiä, jos valoa säteileviä laitteita käytetään myöhään illalla. Valo voi antaa aivoille signaalin siitä, että on vielä päivä ja pitäisi valvoa.
Jos lapsella on vaikeuksia nukahtaa, kannattaa kokeilla puhelimen käyttämisen tai television katsomisen kieltämistä 1–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kirjan lukeminen lapselle taas on hyvä ja rauhallinen vaihtoehto illalla.
Lihavuutta
Älypuhelinta tai tablettia käytetään usein istuen paikallaan. Lasten kuuluisi liikkua ja leikkiä pitkin päivää, jotta luut ja lihakset kehittyvät.
Liika istuminen saattaa aiheuttaa lihavuutta, joten tabletilla pelaaminen kannattaakin korvata erilaisilla ulkoleikeillä- ja peleillä.
Silmäongelmia
Vielä ei ole täysin selvää, mitä ongelmia näytön liika tuijottaminen lapsena voi silmille aiheuttaa. Yksi asia on kuitenkin selvä: se väsyttää silmiä.
Muita oireita voivat olla silmien särky, kuivasilmäisyys ja päänsärky. Lapsen ei kannatakaan antaa käyttää tablettia tai vastaavaa laitetta pitkää aikaa kerrallaan. Laitteen etäisyyttä silmiin kannattaa tarkkailla ja rajata käyttö 10–20 minuutiksi kerrallaan.
Lihaskipua
Älypuhelinta tai tablettia käyttäessä pää painuu helposti alas, jolloin asennosta aiheutuu erilaisia lihaskipuja niskaan tai hartioihin. Liika alaspäin tuijottaminen voi aiheuttaa lapsella myös pysyviä muutoksia luihin ja niveliin.
Oikeaa asentoa voi myös opettaa lapselle ja ohjata häntä liikkumaan välillä.
Heikentää keskittymiskykyä
Vielä 1990-luvun alussa Yhdysvalloissa alle viisi prosenttia lapsista kärsi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä eli ADHD:stä. Nykyään luku on noussut 11 prosenttiin. Nousua on selitetty sosiologisilla muutoksilla, mukaan lukien sillä, miten lapset käyttävät internetiä ja mobiililaitteita.
Lapsen kiukutellessa paras vaihtoehto ei olekaan antaa tälle tablettia käteen, vaan ohjeistaa lasta käyttäytymään oikein.
Heikentää sosiaalisten kykyjen kehitystä
Yhdysvaltalainen psykologinen ammatillinen järjestö American Psychological Association painottaa, että tällä hetkellä on vain vähän tehtyjä tutkimuksia mobiililaitteiden käytön yhteydestä lasten sosiaalisten taitojen kehittymiselle.
Kaikki näytön ääressä vietetty aika on kuitenkin pois aikuisten ja muiden lasten kanssa tapahtuvasta kommunikoinnista. Vaikka mobiililaitteilla viestiminen onkin helppoa, jää kasvokkain tapahtuva keskustelu helposti vähemmälle.
Edistää ahdistusta ja masennusta
Älypuhelimia ja tabletteja ystäviensä kanssa käyttävät lapset voivat saada huonoja vaikutteita näkemistään ja kokemistaan asioista. On yleistä, että vaikutuksille alttiit lapset tutustuvat ympäröivään maailmaan peilaamalla itseään muihin.
Sosiaalisen median vaikutus voikin näkyä henkilön huonona itsetuntona, univaikeuksina, ahdistuneisuutena ja jopa masennuksena.
Sosiaalisen median käyttöä kannattaa seurata ja tehdä selväksi pelisäännöt, joiden mukaan toimitaan. Kiusaamiseen tulee puuttua, ja rohkaista lasta kertomaan siitä.
Lähde: Lifehack.org