Studio55.fi-lähetyksessä vierailut syöpätautien ja sädehoidon ylilääkäri Timo Joensuu kertoi, että eturauhassyöpä on hoidettavissa, kun se havaitaan varhain.
Oireettomille miehille ei tehdä järjestelmällisiä eturauhastutkimuksia Suomessa. Eturauhassyövän havaitseminen varhain olisi kuitenkin tärkeää potilaan kannalta, kertoo syöpätautien ja sädehoitojen ylilääkäri Timo Joensuu.
– Testeissä käyminen vähentää eturauhassyöpäkuolleisuutta, sanoo Joensuu. Hän lisää, että jokaisen miehen kannattaa käydä urologin ja syöpälääkärin kanssa keskustelu siitä, millainen riski itsellä on sairastua eturauhassyöpään.
Aikaisin havaittu eturauhassyöpä on paikallinen, eli syöpä vain on rauhasessa. Mitä pidemmälle syöpä etenee, sitä laajemmalla alueella sitä on ja sitä vaikeampaa sen hoitaminen on.
– Hoitojen haitat kasvavat merkittävästi (kun syöpä on edennyt). Sädehoidossa ei riitä, että hoidetaan vain eturauhasta, vaan täytyy hoitaa siemenrakkularauhasta ja sädehoidot pitää ulottaa sinne lantioalueen imusolmukkeisiin.
Joensuu kertoo, että hyvä uutinen on, että levinnyttä syöpää voidaan hoitaa, vaikka se on monimutkaisempaa. Sädehoidoissa kehitys on ollut huimaa. Myös syövän levinneisyyttä ja aktiivisuutta pystytään tarkkailemaan entistä paremmin. Hoidot pystytään tarkentamaan juuri sinne, missä pesäkkeet ovat aktiivisimpia.
– Hoito pystytään rajaamaan tarkemmin ja myös paranemisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti.
Paikallinen syöpä voi olla hoidettavissa täydellisesti parantavasti, kertoo Joensuu. Sellainen eturauhassyöpä taas, joka löytyy vasta oireiden myötä, löydetään liian myöhään.
Eturauhassyöpä on yleisin syöpä miesten keskuudessa Suomessa. Eturauhassyöpä ei kuitenkaan ole kuolemantuomio, sillä yli 90 prosenttia sairastuneita on yhä elossa viiden vuoden päästä diagnoosista.
Millaisia hoitoja eturauhassyövän hoitoon on? Vaikuttavatko eturauhassyöpähoidot mieskuntoon? Katso ylilääkärin haastattelu!