Lääkäri huolissaan heroiinin uudesta noususta, käyttöä havaittu jo nuorilla – "Uusilla käyttäjillä ei ole minkäänlaista kokemusta ja ymmärrystä"

Heroiini vaikuttaa mahdollisesti lisääntyvän Suomessa, arvioi Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori ja A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Hän kertoo, etteivät heroiinin markkinat koskaan täysin hävinneet Suomesta, vaan maassa on ollut pieni vakiintunut käyttäjäkunta vanhempia käyttäjiä, jotka ovat usein aloittaneet opioidien käytön aikanaan heroiinilla.

Nyt kuitenkin on nähtävissä, että heroiinin käyttöä on ilmennyt nuorillakin päihdeongelmaisilla. Simojoki ei usko kyseessä olevan puhtaat yksittäistapaukset.

– Kyllä se jostain kertoo, että heroiinia pilkahtelee enemmän kuin pitkään aikaan.

Tulli teki ison heroiinitakavarikon

Tällä viikolla Tulli tiedotti tehneensä Suomen mittakaavassa suuren heroiinitakavarikon löydettyään postilähetyksistä yhteensä puoli kiloa heroiinia. Epäillyistä osalla on kova huumetausta, ja aineen epäillään tulleen Suomen markkinoille.

– Se, että sitä jäi noin paljon kiinni kertoo, että sille pitää olla jotkin markkinat, arvioi Simojoki.

Toki on mahdollista, että kyseessä on paikallinen ilmiö ja yksittäinen kauppias, mutta eri puolilta Suomea tulevat viestit saavat Simojoen epäilemään, että kyse voi olla isommasta ilmiöstä.

Tämä herättää Simojoen huolen. Hän pelkää, että heroiinia ei katsota huumeita käyttävien parissa samanlaisessa kielteisessä valossa kuin aiemmin. Aiemmin käyttäjät ovat tietäneet, että Suomessa käytetympää Subutexia eli buprenorfiinia on heroiinia turvallisempaa käyttää, eivätkä sen haitat tule yhtä nopeasti.

Tulli takavarikoi postilähetyksistä yhteensä puoli kiloa heroiinia.


Käyttäjä: Subutexia ei voi edes verrata heroiiniin

Jos heroiini leima alkanut hävitä ja siihen kohdistuvat pelot vähenevät, sen voi olla helppo koukuttavuutensa vuoksi lyödä läpi opioideja käyttävien keskuudessa.

– Täytyy aina muistaa vanhan potilaani sanat: ”Kuule Kaarlo, ei siitä heroiinista ja bupresta voi edes puhua samana päivänä, kun verrataan, miten hyvän olon heroiini aiheuttaa”, Simojoki sanoo.

Simojoki muistuttaa, että opioidien ongelmakäyttäjien joukko on nykyään huomattavasti suurempi, kun mitä se oli silloin, kun heroiinia vielä oli paljon Suomen markkinoilla. Heroiinilla toisin sanoen on opioidikäyttäjien joukossa paljon kasvupotentiaalia.

"Uusilla käyttäjillä ei ymmärrystä toleranssista"

Jos heroiinin käyttö tosiaan lähtee nousuun, se tarkoittaa Simojoen mukaan nousua myös yliannostuskuolemissa. Heroiini voi aiheuttaa yksin yliannostuskuoleman, kun Subutex-kuolema vaatii myös alkoholin tai rauhoittavien lääkkeiden sekakäyttöä.

Simojoki pelkää myös, että nuorilla käyttäjillä ei välttämättä ole sellaista heroiinin käyttökulttuuria, joka suojaa kuolemilta.

– Uusilla käyttäjillä ei ole minkäänlaista kokemusta ja ymmärrystä heroiinin nopeasta toleranssin pienenemisestä. Et voi tauon jälkeen aloittavan samalla annoksella, hän kuvailee.

Kalliina aineena se heroiinin yleistyminen voi johtaa käytön rahoittamiseen liittyvän rikollisuuden yleistymiseen, ja myös hoitopuoli kohtaisi esimerkiksi sellaisia vieroitusoireita, joita ei ole pitkään aikaan hoidettu.

Tarve käyttöhuoneille ja yliannostuslääkkeelle?

Jos heroiini yleistyy esitetyllä tavalla, pitäisi ongelmiin reagoida Simojoen mukaan nopeasti. Käyttäjille tulisi kohdistaa valistustyötä liittyen heroiinin erityisiin riskeihin, ja yliannostusten nopeaan hoitoon tulisi varautua.

Voi syntyä myös tarve uusiin hoidon menetelmiin. Käyttäjille pitää mahdollisesti jakaa opioidiyliannostuksen vasta-aineetta tai tarjota käyttäjille jonkinlaista aineen tunnistuspalvelua heroiinin epäpuhtauksien tai jatkeaineiden varalta.

Jos heroiinin käyttö lisääntyy merkittävästi paikallisella tasolla, voi se lisätä tarvetta perustaa valvottuja käyttötiloja käyttäjille. Näin olisi mahdollista puuttua yliannostustilanteeseen heti sen ilmetessä.

– Pitäisi hyvin äkkiä miettiä, miten tällaiset potkaistaan pystyyn, Simojoki toteaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat