A-klinikkasäätiön johtaja ylilääkäri Kaarlo Simojoki kummastelee Helsingin huumepoliisin Kaupungin varjoja -blogissa esitettyjä ajatuksia Subutex-ongelmasta ja sen hillitsemisestä. Simojoen mukaan ensisijaista huumeongelman ratkaisemisessa on käyttäjien saaminen hoidon piiriin.
"Ranskalainen narkomaani rahoittaa Subutexin myynnillä pääasiassa omaa heroiininkäyttöään eli tässä suhteessa tuo vieroitus ei ole ollut kovin onnistunutta. Toki aivan varmasti joku entinen heroiininkäyttäjä on myös päässyt Subutexilla eroon heroiinista."
Kaupungin varjoja -blogi
Kaupungin varjoja -blogissa julkaistu teksti "Erään huumejutun anatomia" kertoo esimerkinomaisen kertomuksen venäläismiehen suurimuotoisesta Subutex-salakuljetuksesta Suomen ja Ranskan välillä. Siinä muun muassa kuvataan pariisilaisten huumeriippuvaisten rahoittavan heroiininkäyttöään myymällä korvaushoidosta saamiaan Subutexeja.
MTV Uutisten haastattelussa tekstin kirjoittanut rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti kertoo, että Ranskan järjestelmän ongelmana on, että käyttäjille jaetaan Subutexia jopa useamman viikon tarpeiksi. Lääkkeille on kysyntää katukaupassa, ja ne saa helposti muutettua rahaksi.
Vaihtuuko Subutex heroiiniin?
Ranskassa huumeiden käyttäjä pääsee matalalla kynnyksellä hoitoon, ja opioidiriippuvaisten vieroitusoireita hoidetaan Subutexilla. Suomessa taas korvaushoidossa käytetään matalamman katuarvon ja väärinkäyttöpotentiaalin yhdistelmävalmistetta nimeltään Suboxone.
Ranskassa korvaushoidon piirissä on paljon ihmisiä, ja hoito keskittyy usein lääkitykseen ilman laajempaa psykososiaalista tukea. Tämä johtaa helpommin häiriökäyttäytymiseen, koska ihmiset eivät saa tukea muuttaa ajatteluaan ja käytöstään, ainostaan lääkkeitä vieroitusoireisiin.
A-klinikkasäätiön Simojoki toteaa, että jos aineiden tulo Ranskasta loppuu, alkaa aineita saapua jostain muualta.
Subutexin loppuessa aineet voivat myös vaihtua toisiin, jopa vaarallisempiin. Kysynnän ollessa kova tilalle otetaan kipulääkkeinä käytettyjä lääkeopioideja tai uusia muuntohuumeita, kuten kuolemia aiheuttaneet synteettiset fentanyylit.
– Jollain se aina korvaantuu. Pahimmillaan tilalle tulee heroiini, joka tappaa ihmisiä paljon todennäköisemmin kuin Subutex, Simojoki toteaa.
Subutex ei kiinnosta Ranskan poliisia
"Subutex-ralli Ranskasta ei lopu ennen kun Ranskan viranomaiset puuttuvat siihen kaikella tarmolla"
Kaupungin varjoja -blogi
Puonti kertoo, että Ranskan poliisi ei ole juuri kiinnostunut lääkkeenä pidettävän Subutexin kaupasta ja salakuljetuksesta Suomeen, vaan huomion keskiössä on päihteenä käytetympi ja vaarallisempi heroiini.
Suomessa Subutex on opioidiriippuvaisten käytetyin huume.
– Ranskalaiset eivät tajua meidän tilannettamme, Puonti toteaa.
Puonnin mielestä Ranskan viranomaisten tulisikin ottaa Subutexin kauppa ja sen ehkäisy vakavasti. Hänen tietojen mukaan Suomen viranomaiset ovat käyneet kertomassa Ranskassa, miten laajassa päihdekäytössä sieltä kuljetetut Subutex-tabletit ovat Suomessa.
Vaikka vain osa maassa jaetuista Subutexista kulkeutuu Suomeen, on se suuri määrä Suomen kokoisessa maassa.
Ongelma hoidon puute, ei Ranskan diilaus
Simojoen mukaan pääsyy Subutexin tuontiin Suomeen ei ole Ranskan politiikka, vaan se, että Suomessa on paljon hoitamattomia käyttäjiä.
– Tottakai kamaa tänne valuu, kun täällä on ihmisiä koukussa eivätkä he pärjää ilman aineita, ylilääkäri kommentoi.
Subutexin käyttäjät ovat tavanomaisesti aineesta riippuvaisia. Silloin aineen käyttö ei ole "ilottelua", vaan aineita käytetään vieroitusoireiden estämiseksi ja normaalin toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Hänen näkemyksensä mukaan olisikin keskeistä saada nämä riippuvaiset korvaushoidon tai muun avun piiriin.
– Mitä vähemmän käyttäjiä on hoidon ulkopuolella, sitä pienemmäksi huumemarkkinat muuttuvat, hän sanoo.
9:06
Suomessa ollaan Itä-Euroopan tasolla
Simojoen mukaan Suomessa hoitoon päässeiden osuus on Suomessa itäeurooppalaista tasoa. Kun Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa hoidon piirissä on noin 70–75 prosenttia opiaattiriippuvaisista, Suomessa osuus on 18–20 prosenttia.
– Meillä on täällä jo ongelmakäyttäjien joukko, joten on vääjäämätön tosiasia, että aineita valuu tänne. Tässä on tietty ristiriita, on turha itkeä että aineita tulee, kun ei ole hoitoa, hän kommentoi.
Keskeistä olisikin pyrkiä ehkäisemään, ettei uusia riippuvaisia synny. Pääsääntöisesti käyttö aloitetaan muilla aineilla kuin Subutexillä.
Rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti puolestaan uskoo, että jos Subutexia olisi heikommin saatavilla, useampi käyttäjä myös lopettaisi käytön.
Hänestä hoitoonohjaus näyttää paperilta hyvällä, mutta käytännössä elämän hallintansa menettäneen käyttäjän voi olla vaikea sitoutua hoitoon ja lääkkeiden hakuun.
– Käyttäjä ei ainakaan lopeta, jos huumeita on tarjolla ja annoksen saa helpommin kadulta, hän toteaa.
1:47