Jos kotiisi on saapunut talviselle vierailulle kuume, nielutulehdus, silmätulehdus ja ripuli, saattaa kuokkavieraanasi olla hyvin yleinen adenovirus. Adenovirukset aiheuttavat muutamia laajempia epidemioita vuosittain ja eniten oireisia tartuntoja esiintyy alle viisivuotiailla lapsilla.
Talven tulle erilaiset bakteeri- ja virustaudit kiusaavat jälleen arkeamme. Jo marraskuun alussa THL kertoi, että väestössä kiertää useita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia.
Jos perheessä jyllää kuumetauti, johon liittyy ripulia ja silmätulehdusta, saattaa kaikkien mieleen ensimmäisenä tupsahtaa korona, mutta kyseessä voi olla esimerkiksi myös jokin noin 60 eri adenovirustyypistä.
Lue myös: Iskikö flunssa? Lääkäri suosittelee tuttua keinoa olon helpottamiseen: "Vanha keino on edelleen toimiva ja hyvä"
Adenovirus aiheuttaa noin 5–8 prosenttia kaikista lasten hengitystieinfektioista. Virus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana ja sen itämisaika voi pisimmillään olla jopa lähes kaksi viikkoa.
– Adenoviruksia esiintyy ympäri vuoden, mutta tyypillisesti ne aiheuttavat muutamia laajempia epidemioita vuodessa, kertoo lasteninfektiolääkäri ja lastentautien erikoislääkäri Katri Backman Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.
– Hengitystieinfektioita adenovirukset aiheuttavat eniten talvisin ja keväisin, mutta ripulitauteja ympäri vuoden,
Virus aiheuttaa eniten oireisia infektioita alle viisivuotiaille, mutta tautia esiintyy kaikissa ikäryhmissä.
Lue myös: Kannattaako kipeänä juoda kahvia?
Syyllinen ripulin ja keuhkokuumeen takana
Adenovirusinfektio voi olla myös oireeton, mutta oireisena se aiheuttaa yleisemmin kuumeisen hengitystieinfektion.
Virus on tavallisin nielutulehduksen aiheuttaja pienillä lapsilla ja se aiheuttaa myös ison osan pienten lasten ripulitaudeista sekä silmätulehduksista.
– Erityisesti pienillä lapsilla kuume voi olla korkea useita päiviä. Myös ripuli voi olla tämän viruksen aiheuttamana melko pitkäkestoista.
– Nielussa voi olla peitteitä ja se voi olla hyvin kipeä. Myös tulehdusarvot voivat kohota, minkä vuoksi oireet voivat muistuttaa bakteeritulehdusta. Adenovirus voi aiheuttaa myös keuhkokuumeen, erityisesti pienillä lapsilla, Backman kertoo.
Lue myös: Husin apulaisylilääkäri varoittaa jopa neloisepidemiasta
Näin voit hoitaa adenoviruksen oireita
Mikäli lapsi on perusterve, ei adenoviruksen aiheuttamaa infektiota ole tarpeen erottaa bakteerien aiheuttamista taudeista tai koronasta virustestauksella.
– Influenssa on poikkeus, sillä siihen on sairastamisaikaa lyhentävä hoito olemassa, jos se aloitetaan 48 tunnin kuluessa sairastumisesta. Jos lapsen kanssa on tarpeen hakeutua lääkäriin, suositellaan influenssatestausta, jos oireet sopivat influenssaan ja tauti osuu influenssakauteen, Backman kertoo.
– Myös adenovirusta voi testata ulosteesta tai nenänielunäytteestä, jos se on tarpeen.
Lue myös: Miten suojautua väestöön iskevältä infektioryöpyltä? – "Olen lääkärinä suositellut ehdottomasti..."
Muuten adenoviruksen hoito on samanlainen kuin muissa virustaudeissa: oireiden mukainen.
– Vatsataudissa ja kuumeessa huolehditaan riittävästä nesteytyksestä. Kipulääkityksellä voi alentaa kuumetta ja helpottaa nielukipua.
– Voimakasoireiseen silmätulehdukseen annetaan tarvittaessa antibioottisilmätipat, koska bakteeritulehduksen poissulkeminen aiheuttajana on vaikeaa pelkkien oireiden perusteella, Backman kertoo.