Lähes 100 uhria: Siivousyritystä epäillään törkeästä petosvyyhdistä

Tapauksessa on viisi epäiltyä.

Lähes sadan filippiiniläisen epäillään joutuneen törkeän petoksen uhriksi, tiedottaa Helsingin poliisi.

Poliisin mukaan uhreja on huijattu maksamaan olemattomasta työsopimuksesta siivousalan yritykseen, jota pääepäilty hallinnoi.

Uhrien epäillään maksaneen rekrytoijien kautta pääepäillylle 500–1 500 euroa väitetystä työsopimuksesta.

Yrityksen ei ole missään vaiheessa ollut tarkoitus työllistää työntekijöitä. Tapausta tutkitaan törkeänä petoksena.

Uhrit ovat poliisin mukaan pitäneet toimintaa uskottavana ja laillisena. Tästä osoituksena se, että he hakivat Suomeen työntekijän oleskelulupaa. Tarkoitus oli siis muuttaa Suomeen työn perässä.

Kaikki uhrit maksoivat Maahanmuuttoviraston käsittelymaksun, joka 490 euroa sekä muut oleskelulupaprosessin kulut. Työnantajan ei ollut tarkoitus sitoutua oleskelulupaprosessiin.

Poliisi kertoo tavoittaneensa mittavan määrän uhreja. Tapauksen selvittämisessä on tehty yhteistyötä Filippiinien ja useiden EU-maiden kanssa.

Teosta on epäiltynä pääepäillyn lisäksi neljä väliportaan rekrytoijaa, joista osa oleskelee ulkomailla. Pääepäilty asuu Suomessa pääkaupunkiseudulla.

Arvioitu rikoshyöty työsopimusten myymisestä on yli 100 000 euroa. Lisäksi uhreille on aiheutunut taloudellista vahinkoa oleskelulupaprosesseista lähes 50 000 euron edestä.

Tapaus on siirtymässä syyteharkintaa. Sitä on tutkinut Helsingin poliisilaitoksen valtakunnallinen ihmiskauppatutkintaryhmä.

Ennen tutkinnan keskittämistä valtakunnalliseen ihmiskauppatutkintaryhmään oli asiasta kirjattu ilmoituksia kolmen poliisilaitoksen alueella.

Lue myös:

    Uusimmat