Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen mukaan yksityinen sektori tarvitaan mukaan luontotalkoisiin.
Kahden vuoden takaisessa Montrealin kokouksessa yli 190 maata sitoutui pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä. Kokouksessa sovittiin, että 30 prosenttia maailman maa- ja merialueista suojellaan.
Nyt Kolumbian Calissa on jälleen käynnissä jättimäinen YK:n ympäristökokous, jossa yritetään jouduttaa toimia luonnon pelastamiseksi.
Maailman suurin luontokokous alkaa – YK:n pääsihteeriltä painokas vetoomus
Kokous kerää paikalle noin 14 000 osanottajaa eri puolilta maailmaa. Paikalle saapuu valtionpäämiehiä 10 maasta ja ministereitä yli 100 maasta.
Maailman maat ovat laatineet omia monimuotoisuusstrategioitaan ja toimintaohjelmiaan toistaiseksi laiskasti.AOP / FERNANDO BIZERRA JR
"Nykyhetki syö tulevaisuuden"
Huomenta Suomessa vierailleen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen mukaan kokouksessa tärkeintä on saada luotua sääntökirja aiemmin sovitulle suojelutavoitteelle.
Tavoite ei ole helpoimmasta päästä.
– Se törmää kaikissa maissa yksityisen maanomistajan omaisuuden suojaan, se törmää työpaikkoihin. Nykyhetki helposti syö tulevaisuuden, Mykkänen sanoo.
– Mutta kyllä tässä pitää eteenpäin päästä ja kyllä tämmöinen huippukokous on osoitus siitä, että asia otetaan vakavammin kuin 20 vuotta sitten.
Mykkäsen mukaan mittavia luontotalkoita ei voida tehdä pelkästään veronmaksajien rahoilla. Luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan myös yksityisen sektorin tukea.
– Tämä on sellainen kasvualue, josta uskoisin, että tulee ihan keskeinen ratkaisu. Tarvitaan yksityinen raha mukaan.