Joskus elämässä tulee hetkiä, että asiat tuntuvat junnaavan paikoillaan. Tosiasiassa liikut jatkuvasti hurjaa vauhtia maailmankaikkeuden mukana, vaikka et sitä itse huomaakaan.
Avaruussivusto Space.com huomauttaa, että keskimäärin ihminen liikkuu elämänsä aikana yli biljoonan kilometrin matkan, vaikka hän ei poistuisi kotoaan kertaakaan eikä liikuttaisi eväänsäkään.
Maapallo tulee tällöin käsittää kulkuneuvona, jonka kyydissä matkaamme avaruudessa jatkuvasti. Ensinnäkin maapallo pyörii akselinsa ympäri, josta muodostuu etenkin päiväntasaajan seudulla kova vauhti, noin 1600 kilometriä tunnissa. Tämän lisäksi Maa kiertää Aurinkoa keskimäärin 30 kilometrin sekuntivauhdilla. Vuodessa tästä kerääntyy jokaisen ihmisen matkamittariin miljardi kilometriä.
Toisaalta taas aurinko kaikkine planeettoineen kiertää Linnunrataa. Aurinkokuntamme etenee Linnunradalla noin 600 miljardia kilometriä ihmisen keskimääräisen eliniän aikana.
Kaikki liikkeessä
Mutta kun vauhtiin päästiin, niin ei liike siihen lopu, sillä Linnunrata on myös liikkeellä. Yleisesti ottaen galaksit ovat loittonemassa jatkuvasti toisistaan maailmankaikkeuden laajenemisen myötä.
Tämän lisäksi jokainen galaksi liikkuu hieman omia reittejään. Linnunrata tulee hamassa tulevaisuudessa törmäämään Andromedan galaksiin, sillä kaksikon painovoimat vetävät niitä puoleensa. Linnunrata ja Andromeda liikkuvat kohti Neitsyen galaksijoukkoa. Ja Neitsyen galaksijoukko on niin ikään liikkeellä.
Tähtitieteilijöiden mittauksien mukaan kaiken liikkeen huomioiden etenemme parhaillaankin avaruudessa 630 kilometriä sekunnissa. Jos ihminen elää 80-vuotiaaksi, niin hän on elämänsä aikana taivaltanut avaruudessa 1,5 biljoonan kilometrin matkan.