Laki muuttui, ja nyt pelottavan moni suomalainen on pihalla siitä, milloin talvirenkaat pitää vaihtaa – tiedätkö sinä?

8:05imgUusi tieliikennelaki muuttaa tapaa, jolla Suomessa ajetaan talvirenkailla, mutta talvirengaspakko ei ole varsinaisesti poistunut mihinkään, vaan jopa pidentynyt. Uutisaamun haastattelussa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja MTV Uutisten autotoimittaja Ville Järveläinen.
Julkaistu 13.10.2020 17:55

Ville Järveläinen

Finanssiryhmä LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan moni suomalaisautoilija on tietämätön siitä, milloin talvirenkaat on vaihdettava alle.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa. Uuden lain myötä myös talvirengasrumba muuttuu merkittävällä tavalla, kun renkaanvaihtoa ei ole sidottu enää kalenteriin.

Vaikka uuden lain tuomista muutoksista on tiedotettu toistuvasti pitkin vuotta, eivät uutiset ole tavoittaneet kaikkia autoilijoita. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalaisautoilija on tietämätön siitä, miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa talvirenkaiden vaihtamiseen.

Kertauksen vuoksi: Keliperusteiseksi muuttunut talvirengaspakko tarkoittaa käytännössä sitä, että marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana autossa on oltava alla talvirenkaat, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

LUE MYÖS: 100 euron pikavoitto voi osua kohdalle jo marraskuussa – näin poliisi määrittelee, onko tie liian liukas kesärenkaille

Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.

Kuljettajalla enemmän vastuuta

Mikäli 1. marraskuuta ulkona on liukasta, voi poliisi sakottaa, jos autossa on alla kesärenkaat. Mutta kesärenkaiden käyttäminen marraskuun ja maaliskuun välillä ei automaattisesti ole rangaistavaa, mikäli keli ei edellytä talvirenkaita.

Aiemmin talvirenkaita oli käytettävä joulukuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana. Kesärenkailla ajaminen tänä aikana ei ollut sallittua, vaikka keli olisi ollut kuinka kesäinen.

Uusi laki korostaakin kuljettajan vastuuta aiempaa enemmän.

– Periaatteessa esimerkiksi Etelä-Suomessa voi ajaa kesärenkailla läpi talven, jos tiet ovat sulat eikä lämpömittari painu pakkaselle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sää voi muuttua yllättäen ja jäätä on varmasti jossakin silloin, kun lämpötila laskee nollaan, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Meteorologi Pekka Pouta kertoi MTV Uutiset Livessä maanantaina, että jo tällä viikolla autoilijoiden kannattaa varautua liukkaisiin keleihin etelässäkin.

– Jos kuuroja sattuisi tulemaan lauantain vastaisena yönä tai lauantaina, pohjoisvirtauksen kuurosateet voisivat olla etelässäkin lunta. Eli tällä viikolla etelässä ensimmäinen lumikuuron mahdollisuus – pieni, mutta kuitenkin, hän kertoo.

LUE MYÖS: 10 tärkeää toimenpidettä: Nämä asiat jokaiselle autolle pitäisi tehdä syksyn tullen

Lähteet: LähiTapiola, Traficom

Tuoreimmat aiheesta

Autot