Kun kalenteriin sidottu perinteinen talvirengaspakko muuttui uuden tieliikennelain myötä keliperusteiseksi, luuli moni virheellisesti pääsevänsä talvirenkaiden vaihtorumbasta eroon. Talvirengaspakko ei kuitenkaan poistunut mihinkään, ainoastaan muutti muotoaan. Nyt on korkea aika vaihtaa talvirenkaat alle koko maassa, sillä loppuviikoksi on luvattu lunta eteläisimpäänkin Suomeen.
Vakuutusyhtiö Ifin kyselyn mukaan joka viides uusimaalainen aikoo vaihtaa talvirenkaat tänä vuonna tavallista myöhemmin. Lähes yhtä usea on suunnitellut samaa myös Satakunnassa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Aikeiden soisi muuttuvan, sillä aiemmin talvirengaspakko alkoi joulukuun alussa, mutta nyt talvikelejä on lupailtu eteläänkin jo ennen sitä.
Kerroimme aiemmin tiistaina, että lunta on luvassa eteläisimpäänkin Suomeen loppuviikosta.
LUE MYÖS: Moni pitää talvirengaskautta liian pitkänä – uskaltaako renkaat ostaa käytettynä, jos haluaa säästää?
Sää voi muuttua nopeasti, joten talvirenkaiden vaihtamisen kanssa ei tule enää viivytellä. Talvirenkaita on uuden lain myötä käytettävä marraskuusta alkaen kelin ja sään vaatiessa. Päätöksen kesärenkailla ajamisen sakottamisesta tekee tien päällä poliisi.
– Ei kannata odottaa sinne aivan viimeiseen asti. Kun säät väistämättä jossain vaiheessa kylmenevät tai Etelä-Suomeen luvataan talven ensimmäistä lumisadetta, tyypillisesti renkaiden vaihtopisteet ruuhkautuvat eikä talvirenkaita saakaan välttämättä pika-aikataululla alle. Tällöin liikenteessä yleensä valitettavasti nähdään vaarallisia liukasteluja ja vahinkoja, muistuttaa Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen Ifin tiedotteessa.
Turvallisin ja vaivattomin ratkaisu on pitää autossa nasta- tai kitkarenkaat alla koko tavanomaisen talvikauden ajan. Uusi tieliikennelaki antaa kuljettajalle enemmän omaa harkintaa ja vastuuta, mutta Virtasen mukaan harva haluaa päivittäin tai viikoittain joutua pohtimaan, millä renkailla lähteä liikkeelle.
On hyvä muistaa, että väärä rengasvalinta voi alentaa auton kaskovakuutuksesta maksettavia korvauksia.
Tiedot perustuvat Ifin verkkokyselyyn, johon vastasi noin 20 000 suomalaista autoilijaa loka-marraskuussa.
LUE MYÖS: 17 helppoa tapaa mokata renkaanvaihdossa – ethän erehdy luulemaan tätä oikeaksi pultiksi?
Lähteet: If, Foreca