Lämmin sää on tuonut sinilevää sisävesille, rannikoille ja Suomenlahden alueelle

Viime viikon lämpimät säät ovat lisänneet sinilevää, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessa. Sinilevää on ollut ajankohtaan nähden hieman keskimääräistä enemmän.

Levä on lisääntynyt merkittävästi Suomenlahden merialueella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Sisävesillä levää on ollut runsaasti Etelä-, Itä- ja Länsi-Suomessa ja hieman Etelä- ja Keski-Suomessa.

Lämpimien säiden jäljiltä sinilevää on ollut sisävesillä enemmän kuin keskimäärin samaan aikaan vuodesta. Myös rannikkoalueilla sinilevää on havaittu hieman enemmän kuin keskimäärin.

Rannikkovesien luontoarvot ovat heikenneet ja lajisto yksipuolistunut jo pitkään ihmisen toiminnan seurauksena ja Itämeri on yksi maailman nopeimmin muuttuvista ja lämpenevistä merialueista.

Rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita, erityisesti typpeä ja fosforia, vapautuu varsinkin maa- ja metsätaloudesta sekä pistelähteistä, kuten kalankasvatuksen ja teollisuuden päästöistä. Itämerellä on myös voimakasta sisäistä kuormitusta, jota syntyy, kun pohjaan sitoutunut fosfori liukenee takaisin veteen – osin juuri rehevöitymisen aiheuttaman happikadon vuoksi.

Rehevöityminen aiheuttaa monenlaista tuhoa kokonaisissa ekosysteemeissä. 

Avainlajeja uhkaa hävitä, kun taas esimerkiksi nopeasti kasvavat yksivuotiset leväkasvit runsastuvat.

Muita rannikkoluontoa kurittavia tekijöitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, merenpohjan mekaaniset häiriöt, maankäyttö, rakentaminen sekä ihmisten mukana kulkeutuvat haitalliset vieraslajit. 

 

Lue myös:

    Uusimmat