Jos kaveripiirin kotiintuloajat vaihtelevat, kotona saattaa syntyä vääntöä sopivasta aikarajasta. Mistä tietää, mikä on sopiva kotiintuloaika esimerkiksi 9-vuotiaalle?
Keinumista, pallopelejä, videoiden kuvaamista – mukavaa puuhaa ulkona oman pihan lasten kesken. Ulkoilusta syntyy paitsi mukavia muistoja, myös elämänmittaisia ystävyyksiä. Pihassa hengaileminen siis kannattaa, mutta mihin aikaan lapset tulisi kutsua takaisin sisään?
Sitä, mikä on sopiva kotiintuloaika esimerkiksi 9- tai 11-vuotiaalle, on vaikeaa yleistää.
– 9- tai 11-vuotias alakoululainen on edelleen varsin pieni, ja tarvitsee selkeät rajat sekä aikuisen läsnäoloa, huolenpitoa sekä rakenteen päivälleen, vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Weckström Mannerheimin lastensuojeluliitosta sanoo.
– Jos oma lapsi vaikkapa reagoi herkästi vuorokausirytmin muutoksiin, eli esimerkiksi nukkuminen vaikeutuu valvomisen takia tai ruoka-ajoista lipsuminen aiheuttaa kiukkuja, voi [lomillakin] olla hyvä pitää kiinni aikaisemmasta arjen kotiintuloajasta ja siitä, että lapsi ehtii rauhoittua kotona ennen nukkumaan menoa tutuin rutiinein. Ja että säännölliset ruoka-ajat toistuvat myös lomalla.
Loma-aikana perheessä voi toki joustaa arkirutiineista.
– Se on ihan ok ja monessa perheessä tervetullutta, hyvinvointia tukevaa joustoa ja vaihtelua arkeen.
Lue myös: Voiko lapsi osallistua hautajaisiin? Asiantuntija kehottaa pohtimaan päätöstä tarkasti
Aikaraja ottaa aivoon, ja se on ymmärrettävää: "Jokainen perhe on omanlaisensa"
Kotiintuloajoissa voi olla saman pihan lapsilla suurta vaihtelua. Aamuvirkun perheen lapsi on kutsuttu kotiin jo kuudeksi, iltavirkumpi saa olla pihassa kahdeksaan. Asiasta saattaakin joutua vääntämään oman lapsensa kanssa.
– On hyvin ymmärrettävää ja tavallista, että etenkin nuoruusikäisen kohdalla erilaiset säännöt kotiintuloaikojen suhteen voivat aiheuttaa riitaa ja harmistusta. Jokainen perhe on omanlaisensa omine periaatteineen ja sääntöineen, ja asetetut rajat voivat harmittaa nuorta kovasti, Weckström sanoo.
Esiteinille voi vaikkapa kertoa, että huoltaja on lainkin mukaan vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Kotiintuloaika kertoo, että vanhempi on kiinnostunut nuoresta; perheenjäsenten kuuluukin olla kiinnostuneita toistensa olinpaikoista ja menoista.
– Vanhempi haluaa, että nuori voi hyvin ja tulee yöksi kotiin, ellei muuta ole sovittu. Vaikka nuori on itsenäistymässä ja tarvitsee tässä kehitysvaiheessa myös tilaa ja vapautta vanhemmastaan, ovat rajat myös äärimmäisen tärkeitä.
Lue myös: Vältä yleinen virhe aamulla lapsen kanssa: "Tätä olen suositellut monelle vanhemmalle"
"Rajat eivät voi olla mielivaltaisia"
Keskustelussa olisi kuitenkin tärkeää kuulla myös nuorta itseään. Vanhemman tulee Weckströmin mukaan myös kyetä perustelemaan asetetut rajat nuorelle.
– Rajat eivät voi olla mielivaltaisia, vaan vanhempi voi kertoa, että aikuinen on alaikäisestä lapsestaan ja tämän turvallisuudesta vastuussa. Vanhempi voi näyttää mallia kertomalla myös itse menemisistään ja aikatauluistaan avoimesti.
Etukäteen voidaan sopia myös rangaistuksesta, joka seuraa, jos kotiintuloaikaa ei noudata.
– Jos seuraus on esimerkiksi jonkin menon väliin jättäminen tai kotiintulon aikaistaminen sen verran kuin lapsi myöhästyi, on vanhemman tärkeää pitää johdonmukaisesti kiinni sovitusta seuraamuksesta, Weckström muistuttaa.
Katso myös: Mitä tehdä, kun mutsi on nolo? Tämä teini-ikäisen käytöksestä pitäisi muistaa. Juttu jatkuu videon alla.
10:02
Muista tämäkin: "Kun lapsi alkaa olla itsenäisesti kavereiden kanssa..."
Kotiintuloasiat kannattaa ottaa puheeksi paitsi oman lapsen, myös lapsen kavereiden perheiden kanssa. Kotiin on helpompi palata, jos kaikilla on sama kotiintuloaika. Samalla voi huomata, että muissakin perheissä asia aiheuttaa hankausta ja nahistelua.
– Yhteydenpito kaverien vanhempien kanssa on muutenkin suositeltavaa, jotta vanhemmat tietävät, keiden kanssa oma nuori liikkuu. Ongelmien ilmaantuessa yhteydenoton kynnys muihin vanhempiin on matalampi.
Lue myös: Yksi vanhempien pyyntö ihmetyttää varhaiskasvatuksen opettajia: "Tulee itselle ilkeä olo"
Mikä on sopiva kotiintuloaika?
- Keskustele aiheesta nuoren kanssa
- Kumpikin kertoo näkemyksensä, tarvittaessa kumpikin joustaa
- Ota huomioon ikä ja turvallisuus
- Kotiintuloaika voi viikonloppuisin olla myöhäisempi
- Kysy nuoren kavereiden perheiltä, koska heidän kotiintuloaikansa on
- Sovi järkevät seuraukset kotiintuloajan rikkomisesta. Se, mitä sovitaan, myös pitää
- Älä pelkää nuoren kiukkua! Kärsivällisyys palkitsee jatkossa
Lähde ja lisätietoa: MLL:n Vanhempainnetti
Lasten kanssa voi sopia myös muita rajoja, kuten "ollaan oman talon pihassa" tai "voitte mennä viereiseen puistoon, mutta ei pidemmälle". Näin vanhempi tietää aina, missä pikkukoululaiset ovat.
– On hyvä sopia yhteydenpidon tavoista, jos lapsella on puhelin, sekä käydä läpi, onko oma vanhempi paikalla, jos jokin hätä tai pulma tulee eteen. Jos oma vanhempi on vaikkapa kauppareissulla, voi olla hyvä varmistaa, että lapsi tietää, missä vanhempi on, ja saa tämän kiinni. Tarvittaessa voidaan sopia tietty kaverin vanhempi tai naapuri, jonka puoleen lapsi voi kääntyä, Weckström vinkkaa.
Itsenäinen oleilu pihalla on lapsille tärkeä kasvun ja oppimisen paikka. Ristiriitatilanteilta ei aina voi välttyä, kun aikuista ei ole paikalla.
– Kun lapsi alkaa olla itsenäisesti kavereiden kanssa, onkin hyvä käydä lapsen kanssa keskustelua kaveritaidoista: miten vaikkapa pihalla tai puistossa porukalla ollessa kaikki otetaan leikkeihin mukaan, ja riitojen sattuessa aikuisen voi pyytää paikalle tueksi ratkomaan tilannetta. Aikuisten vastuulla on varmistaa, ettei kukaan jäisi yksin.
Lue myös: Jos herätys on seitsemältä, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran: "Jos iltatoimiin menee tunnin verran..."
Lue myös: Mitä on hyvä vanhemmuus? Psykologi varoittaa nykyilmiöstä: "Siitä olisi hyvä päästä pois"
Katso myös: Pian nerokas vinkki Näin opetat lapselle kellonaikoja
0:27