Lastensuojelussa työskentelevät ovat huolissaan uuden sosiaalihuoltolain vaikutuksista. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa oleva laki esitellään eduskunnalle syksyllä.
Lakiluonnoksen perusteella osa avoimen lastensuojelun toimista siirtyisi yleisen sosiaalihuollon palveluiksi. Tavoite on, että perheet saisivat silloin helpommin tukea ilman lastensuojelun asiakkuutta.
Ammattilaiset pelkäävät, että tämä lisäisi lastensuojelun työntekijöiden kuormaa.
– Vaikeimmat lastensuojelutapaukset jäisivät tuolloin vain heille, ja se on entistä raskaampaa. Silloin nykyinen mitoitus ei voi olla mahdollinen, sanoo sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.
Liiton mukaan yhdellä työntekijällä voi olla jopa 60–70 lasta hoidettavana, kun suositus on 20–30.
Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen pelkää, ettei lain sinällään hyviä tavoitteita saavuteta. Hänkin pelkää, että lastensuojelun kuorma kasvaa.
– Työntekijöille on motivoivaa saada muutoksia aikaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos ollaan vain vastentahtoisten asiakkaiden kanssa tekemisissä, se kuormittaa.
Kiireellisiä sijoituksia vähennettäisiin
Luonnoksessa esitetään myös lasten kiireellisten sijoitusten vähentämistä, mikä ministeriön mukaan toisi kuuden miljoonan euron säästöt.
Silloin lapsen akuuttiin kriisitilanteeseen vastattaisiin ensisijaisesti tukitoimin, kuten perhekuntoutuksella avohoidossa. Sijoitus tulisi kyseeseen vasta, jos näitä ei ole tarjolla.
Heinosen mielestä tavoiteltujen säästöjen toteutumista ei ole todistettu.
– Kiireellisiä sijoituksia tehdään tilanteissa, jossa lasten on päästävä turvaan välittömästi – kuten silloin, kun vanhemmat ovat vakavasti päihtyneitä. Ennen sitä avohuollon toimia on jo usein tarjottu, eivätkä ne ole toimineet.
Ristimäenkään mielestä avohoito ei poista välittömän vaaran riskitekijöitä.
Heinonen lisää, että avohuollon tukipalveluita pitäisi tarjota ennemminkin huostaanoton uhatessa.
– Kunnat pitävät nyt kiireellistä sijoitusta pikemminkin huostaanoton esiasteena, mutta ne voisi erottaa toisistaan ja korostaa, että kiireellisiä sijoituksia tehdään vain akuutissa hätätilanteessa.