MTV Uutiset Livessä vieraillut asiantuntija kertoo, miten vanhempien kannattaisi puhua lastensa kanssa sotaa paenneista ukrainalaislapsista sekä venäläisistä.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Suomeen on saapunut paljon ukrainalaispakolaisia, joista moni on vielä lapsi. Kevään mittaan yhä useampi suomalaislapsi tulee tapaamaan sotaa paenneen ja mahdollisesti traumatisoituneen ikätoverin koulussa tai päiväkodissa. Miten tähän tulisi perheissä varautua?
Kuten sota-aiheista puhuessa ylipäätään, myös tässä asiassa tulee ottaa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso. Tärkeintä on ottaa sotapakolainen ystävällisesti vastaan ja pyytää tätä rohkeasti mukaan yhteiseen tekemiseen.
Lasten mielenterveyden edistämisen asiantuntija Arja Taipale MIELI ry:stä kertoo, että päiväkoti-ikäiselle lapselle riittää tieto siitä, että yhteisen kielen puuttumisesta huolimatta ikätoverin voi ottaa mukaan leikkeihin ja päiväkodin arkeen. Kouluikäisen kanssa pakolaisuutta voi miettiä syvemmin.
– Heidän kanssaan voi lähteä pohtimaan sitä, mitä se oikeastaan tarkoittaa, jos joudut olosuhteiden pakosta jättämään kotimaan ja tulet sellaiseen maahan, jonka kieltä et osaa, Taipale sanoo.
Piilottelu vai raadollinen rehellisyys? Taipale kertoo, miten lapselle kannattaa puhua Ukrainan sodasta. Juttu jatkuu videon alla.
2:05Katso video: Näin puhut lapsen kanssa sodasta.
Älä tartuta lapseen Venäjä-vihaa
Sodassa sympatiat ovat uhrin puolella. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut suomalaisissa esiin suurta auttamishalua ukrainalaisia kohtaan, mutta samalla Venäjä-vihan on pelätty lisääntyvän.
Suomalaisissa päiväkodeissa on paljon venäläistaustaisia lapsia. Taipale muistuttaa, että he ovat samanlaisia ihmisiä kuin ennenkin, vaikka saattavatkin henkilökohtaisen linkin vuoksi kokea sodan vuoksi häpeää ja syyllisyyttä. Taipale toivoo, että suomalaisilta heruisi ymmärrystä tavallisille venäläisille.
– Palauttaisin mieleen, että Venäjän kansa ei ole valinnut tai halunnut sotaa. Siellä kärsitään omalla tavallaan myös tästä tilanteesta, Taipale sanoo.
Jokainen voi miettiä, millaista olisi lähettää oma poika, veli tai isä sotaan – ja miltä uutinen tämän kaatumisesta tuntuisi. Huolen ja surun lisäksi venäläisiä piinaavat maahan kohdistuvat kovat talouspakotteet.
Taipale muistuttaa, että asenteet tarttuvat lapsiin kotoa. Vihan kierteen välttääkseen vanhempien kannattaisikin pysähtyä pohtimaan omia arvojaan ja asenteitaan nykytilanteeseen, Venäjään sekä venäläisiin liittyen.
– Vanhempia ohjaisin, että ei lähdettäisi minkäänlaista vihapuhetta lietsomaan, koska lapset herkästi omaksuvat tällaisen tavan.
Mistä tietää, että lapsi miettii liikaa sotaa? Videolla Taipale kertoo huolestuttavat merkit.
1:11Katso video: Näistä merkeistä tunnistat, että sota kuormittaa lasta.
Miten käsitellä sotaa lapsen kanssa? Katso Taipaleen koko haastattelu videolta.
19:31Katso video: Saako lapselle puhua sodasta? Muista nämä ohjeet.