Leirintäalueyrittäjä avautuu rajusta seksirallista, nyt bisnes käy läpi muutosta nettisivustojen kanssa: "Vieras vaihtui puolen tunnin välein"

2:40img
Julkaistu 29.01.2020 16:59
Toimittajan kuva

Outi Airola

Seksibisnes on siirtynyt Suomessa mökkikylistä ja hotelleista ilman valvontaa oleviin huoneistohotelleihin ja lyhytaikaisesti vuokrattaviin yksityisasuntoihin.

Tähän ovat leirintäalueyrittäjät enemmän kuin tyytyväisiä.

– Se oli melkoista rumbaa. Taksit suhasivat alueelle puolen tunnin välein ja sieltä nousi miestä etsimään mökkiä, jonka numero oli tullut tekstiviestinä, kertoo Kokkola Campingin yrittäjä Erkki Ahtiainen takavuosien touhusta.

Hän oppi pian varomaan tietynlaisia varauksia.

– Kun tuli huonosti englantia murtaen puhelimessa pyyntö ”one cottage, one week”, sitä jo tiesi mistä on kyse.

Aluksi hän ei ymmärtänyt koko kuviota. Varaaja oli aina eri kuin mökkiin ilmestynyt nainen.

– Kun nämä bisnestytöt ilmestyivät, piti vähän aikaa miettiä, että mitä tämä on. He eivät poistuneet mökeistä lainkaan viikon aikana, mutta huolto pelasi. Sinne vietiin ruokaa, mutta sisällä oltiin verhot kiinni ja asiakas vaihtui puolen tunnin välein, kertoo Ahtiainen.

erkki ahtiainen (1)

Leirintäalueyrittäjä Erkki Ahtiainen pääsi poliisin avulla eroon kansainvälisestä prostituutiosta mökkikylässään.

Kansainvälistä toimintaa

Pääosa Suomen prostituutiosta on kansainvälistä ja parittajien pyörittämää toimintaa. Tällä hetkellä suurin osa tekijöistä tulee Romaniasta ja Tsekistä, aiemmin kärkimaita olivat Viro ja Venäjä.

– Ja ikävä kyllä, tässä Romanian ja Tsekin prostituutiossa on paritus vahvasti mukana, sanoo rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista.

Takavuosina bisnestä pyöritettiin hotelleissa, hostelleissa, mökkikylissä ja motelleissa, mutta nyt ovat ajat muuttuneet.

– Hotellit ja muut majoituspaikat, joissa on respa tai valvonta, ovat päässeet heistä pääosin eroon. Nyt asunnot varataan booking.comin kautta, kertoo Eriksson.

Toiminnan majapaikoiksi valikoituvat huoneistohotellit tai yksityisten vuokraamat asunnot, joita majoituspalvelut välittävät, eivät siis omista. Sitä kautta poliisiin myös otetaan yhteyttä epämääräisestä toiminnasta.

– Tiedän, että esimerkiksi Omenahotellit on kovalla kädellä puuttunut tähän toimintaan, sanoo Eriksson.

Lue myös: Seksiä myyvä espoolaispariskunta astui MTV:n suoraan lähetykseen – avaavat seksityön arkea sekä asioita, jotka pysyvät salaisuuksina: "En ole poikkeuksellinen tapaus tällä kentällä"

Myös airbnb varoittelee majoittajiaan epämääräisistä varauksista.

– Kyllä käsitykseni on, että kukaan ei halua tällaista toimintaa tiloihinsa. Majoituksen välittäjät tekevät myös yhteistyötä keskenään yrittäessään karsia prostituutiota tiloistaan, kertoo Eriksson.

Majoittaminen on rikos

Majoittajat pyrkivät puuttumaan ammattimaiseen toimintaan, koska asunnon vuokraaminen prostituutiota varten on rikos.

– Juuri näin. Meidän lainsäädäntö prostituution osalta on melkoinen viidakko, mutta esimerkiksi asunnon vuokraaminen tähän toimintaan on rikos, kertoo Eriksson.

Leirintäalueyrittäjä Erkki Ahtiainen pohti pitkään, pitääkö hänen ilmoittaa toiminnasta poliisille.

– Mietin, että kai poliisilla on muutakin tekemistä, että onkohan tämä tärkeä asia. Kun ilmoitin poliisille, sieltä sanottiin että hyvä kun itse ilmoitit. Jos joku muu olisi ilmoittanut, olisin joutunut kuulusteltavien penkille, sanoo Ahtiainen.

Sihteeriopisto toimii taas

Seksin välitys tapahtuu erilaisten nettisivustojen kautta. Kuuluisin niistä oli tällä vuosituhannella maineeseen noussut Sihteeriopisto.com, jossa ”oppilaat” esiintyivät pituuksineen, painoineen ja kuvineen. Alla kerrottiin, millä paikkakunnalla ”oppilas” milloinkin liikkuu, ja varausnumeron kautta pääsi vastaanotolle.

– Se lopetettiin, mutta nyt siellä on sihteeriopisto.co toiminnassa. Nämähän ovat laittomia nämä sivustot. Meillä on Suomessa parituspykälä, joka kieltää tällaisen toiminnan, sanoo Eriksson.

Suomen seksibisnestä suitsiva laki on kaikkinensa sekava: myynti on sallittua, ostokin jossain tilanteissa, mutta rikos on kyseessä aina, kun puhutaan parituksesta ja ihmiskaupasta. Laki ei ole kyennyt edes vähentämään prostituutiota.

– Ei se ainakaan vähentynyt. Määrää on vaikea arvioida, mutta olen sanonut, että Helsingissä lienee noin 200-300 prostituoitua joka päivä, sanoo Eriksson.

Tuoreimmat aiheesta

Paritus