Viime kaudella ampumahiihdon maailmancupin voittanut Kaisa Mäkäräinen on aloittanut tämän kauden todella vakuuttavasti. Neljä kilpailua on takana, niistä kaksi voittoa, yksi kakkossija ja yksi kolmossija.
Tällä tahdilla Mäkäräinen tulee viemään maailmancupin poikkeuksellisen suvereenilla tavalla. Kausi on vielä alussa, mutta silti ennusmerkit siihen suuntaan ovat todella vahvat. Lauantain viestin väliin jättäminen hiukan puolikuntoisena oli Mäkäräiseltä ja päävalmentaja Marko Laaksoselta tismalleen oikea päätös. On selvää, että Suomi ei viesteissä ole lähelläkään edes TOP10-sijoituksia, vaikka Mäkäräinen hiihtäisi ja ampuisi kuinka hyvin. Nyt hän pääsee levänneempänä kärkipaikalta sunnuntain takaa-ajoon.
Muutama selkeä syy eron kasvamiseen muihin on löydettävissä. Moni kärkiurheilijoista laittoi viime kaudella kaikkensa likoon Sotshin olympialaisten vuoksi. Muutama urheilija saattaa hyvinkin pitää tätä kautta pienenä välikautena, kuten olympialaisten jälkeen aika usein tapana on. Suomalaisten tilanne on toinen, sillä Kontiolahden MM-kilpailut innostavat takuulla.
Mäkäräisen hiihtovauhti esimerkiksi perjantain pikakilpailussa oli 20-30 sekuntia nopeampi kuin kenelläkään muulla. Myös ampumiseen on tullut uudenlaista ryhtiä ja rytmiä. Kaikki merkit viittaavat siihen, ettei tahti ole laantumassa, päinvastoin.
Mäkäräisen takana kovin paljon ei ole viime kaudesta muuttunut. Naisten puolella henkilökohtaiset sijoitukset Mäkäräinen pois lukien ovat 64, keskeytys, 52, 83, 43, 22, 72 ja 99. Mari Laukkasen alkukausi on ollut hankala, mutta perjantain pikakilpailussa tuli jo kohtuullisen hyvä suoritus (22:s). Toivottavasti vähintään sama tahti jatkuu sunnuntaina takaa-ajossa.
Miehissä kehitystä ei tahdo tulla sitten millään. Ahti Toivanen on ottamassa pienen pientä askelta ylöspäin, mutta askelten pitäisi olla tässä vaiheessa uraa hiukan pidempiä, jos maailman TOP10:een tahtoo. Suomen miesten MC-sijoitukset ovat tällä kaudella olleet henkilökohtaisissa kilpailuissa 38, 67, keskeytys, 46, 70, 84, 60, 53, 89 ja 93, Parhaat sijoitukset ja kaikki 50 joukossa ovat Toivasen käsialaa. Uudella päävalmentajalla Marko Laaksosella on pari vuotta aikaa näyttää, että kollektiivisempikin nousu on mahdollista. Nuoria potentiaalisia maailmancupin pisteille hiihtäviä ei ole nähty ikuisuuksiin.
Kollektiivista nousua
Maastohiihdon puolella Davosin lauantai meni suomalaisittain mainiosti. Käsittämättömän kovassa kunnossa oleva Therese Johaug oli täysin suvereeni, mutta Kerttu Niskasen kolmossija perinteisellä kympillä vain 16 sekuntia Marit Björgenin takana ilahdutti isosti. Vielä enemmän ilahdutti Anne Kyllösen kauden ylivoimaisesti paras hiihto. Hän oli komeasti seitsemäs.Kyllönen on ilmiselvästi tulossa – josko paras kunto pulpahtaisi kerrankin esiin arvokisoissa. Laura Monosen nousu kohti kansainvälistä kärkeä jatkuu, nyt uran paras MC-sijoitus on jo 10:s. Krista Pärmäkoski on yhä kovin juminen, tänään nähtiin sija 14 tasapaksun hiihdon jälkeen. Eroa Niskaseen tuli 47 sekuntia ja Johaugiin peräti 1.45. Sulamista odotellessa.
Kukapa olisi Rukan MC-avauksen jälkeen uskonut, että miesten perinteisen 15 kilometrin voittaja Iivo Niskanen olisi pari viikkoa myöhemmin samalla matkalla heikoin suomalainen? Nyt hän jäi sijalle 26, mikä on tavallaan ihan inhimillistä. Nuori kaveri on ollut kovassa pyörityksessä, eikä ihminen ole kone. Huonojakin hiihtoja tulee välillä väkisin. Muuten suomalaisten meno oli pirteää. Sami Jauhojärvi oli kuudes, Ville Nousiainen 12:s ja Matti Heikkinen 13:s. Jauhojärvi tekee tällä hetkellä tasaista jälkeä ja Nousiaisen paluu kovalle tasolle on nyt todistetusti totta. Eikä Heikkiselle vieläkään tullut aikaisemmilta vuosilta tuttua susikäsihiihtoa.
On hienoa katsella, kuinka suomalaiset menestyvät niin miesten kuin naistenkin puolella. Ja on aivan varmaa, että Niskasten sisarusten ja muiden esimerkin vanavedessä nuoriakin kaikkensa satsaavia uusia tyyppejä ilmestyy kummittelemaan lähivuosina A-maajoukkueeseen. Aika monta vuotta pitää kelata taaksepäin, että suomalaiset ovat menestyneet sekä miehissä että naisissa näin hyvin ja laajalla rintamalla. Niinpä, pitää mennä surullisenkuuluisaan vuoteen 2001.