Ruotsissa uusi suositus: Ei lainkaan ruutuaikaa alle kaksivuotiaille!

Ruotsissa kaavaillaan uutta ohjeistusta pienten lasten ruutuaikaan. Ruotsin lastenlääkäriliitto on julkaissut ensimmäiset kansalliset ohjeet, joiden mukaan alle kaksivuotiiaiden lasten ei tulisi käyttää käyttää älylaitteita tai katsoa televisiota ollenkaan. Myös 2–5-vuotiaiden lasten tulisi kuluttaa aikaa ruutujen edessä enintään tunnin verran päivässä.

Ruotsin lastenlääkäriliiton uudet ohjeet lasten ruutuajasta pohjautuvat WHO:n ohjeisiin, jotka Norja ja Yhdysvallat ovat ottaneet käyttöön.

 Tiukempien suositusten taustalla on se, että ruutuaika vaarantaa lasten aivoterveyden, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Kaksi ensimmäistä vuotta lapsen elämästä ovat kriittisiä aivojen kehitykselle. Jos kehitys häiriintyy, on sitä vaikea paikata myöhemmin, jos se edes on mahdollista, Ruotsin lääkäriliiton puheenjohtaja, professori ja lastenlääkäri Ulrika Ådén kertoi TV4:lle aiemmin.

Tutkimukset osoittavat, että pienet lapset kehittyvät huonommin sekä kielellisesti että älyllisesti, jos heillä on paljon ruutuaikaa, kertoi Ådén ruotsalaismedia Dagens Nyheterille aiemmin.

Norja askeleen edellä

Esimerkiksi Norjassa ohjeistukset pienten lasten ruutuajasta annettiin jo toukokuussa 2022. 

Tuolloin Norjan Terveys- ja hyvinvointihallitus antoi suosituksen, etteivät alle kaksivuotiaat lapset saisi käyttää aikaansa ruutujen edessä ollenkaan, kertoo Expressen.

Norjan terveysjohtaja Bjørn Guldvog kommentoi suosituksen julkaisun yhteydessä, että on tärkeää, ettei näyttöjä käytetä lastenvahteina.

Lasten passivoiminen laittamalla heidät näytön eteen ei ole hyödyllistä, Guldvog sanoi.

Tälläinen on uusi Ruotsin lääkäriliiton laatima ruutuaikasuositus 0–5-vuotiaille

Näytöillä ja ruuduilla tarkoitetaan suosituksessa puhelimia, tabletteja ja televisioita.

02-vuotiaat

  • Vältä digitaalisia näyttöjä kokonaan. Lyhyitä videopuheluita esimerkiksi isovanhemmille vanhempien seurassa voi tehdä.

25-vuotiaat

  • Ruutuaikaa enintään tunti päivässä

  • Sisällön tulee olla lapsille suunnattua, esimerkiksi hidastempoista ja sisältää selkeää puhetta.

  • Abstraktia sisältöä, nopeita leikkauksia, mainoskatkoja ja väkivaltaista sisältöä on vältettävä.

  • Huoltajan on tiedettävä, mitä lapsi katsoo, jotta voi keskustella ohjelman sisällöstä lapsen kanssa.

  • Näyttöjä ei tule käyttää viemään lapsen huomiota pois epätoivotusta kohteesta, ehkäisemään tunteen purkauksia tai lohduttamaan lasta.

  • Ruudut tulee sulkea, kun niitä ei käytetä.

  • Aterioiden, leikkiajan ja nukahtamista edeltävän ajan tulee olla ruutuvapaata.

Uusi tutkimus seuraa lasten ruutuaikaa vauvavuodesta täysi-ikäisyyteen

Tutkimusnäyttöä ruutuajan vaikutuksista lapsiin on vähänlaisesti, kertoo Expressen.

Singaporessa yksivuotiaita lapsia seuranneessa tutkimuksessa selvisi, että mitä enemmän lapset altistuivat tableteille tai puhelimille, sitä heikompaa heidän kognitiivinen valppautensa oli aivoaaltomittausten mukaan. Tutkimus julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Ruotsissa ruutuajan vaikutuksia lapsiin selvitetään nyt tutkimuksessa, joka seuraa tuhatta lasta puolen vuoden iästä täysi-ikäisyyteen. 

Lasten vanhemmat vastaavat, kuinka paljon heidän lapsensa kuluttavat aikaa ruutujen äärellä. Lisäksi tutkijat toistavat lapsille videoita, jonka aikana he seuraavat lasten silmien liikkeitä ja pupillien kokoa.

Lue myös:

    Uusimmat