Ihminen saattaa "maskata" erilaisissa tilanteissa. Millaista maskaaminen on ADHD-oireisella?
Moni ihminen voi maskata arkielämässään, ja ilmiö liittyy oleellisesti myös ADHD-oireisen arkeen. Mitä maskaaminen eli "naamiointi" tarkoittaa?
Psykiatrian erikoislääkäri Mika Määttä kertoo, että ihminen voi pyrkiä peittelemään tai kompensoimaan itsestään erilaisia puolia joko tiedostaen tai tiedostamatta. Tarkoituksena on saada muilta hyväksyntää tai sulautua muiden joukkoon. Lisäksi maskaamisella ihminen kokee välttävänsä häpeää omasta toiminnasta.
Maskaaminen voi Määtän mukaan olla ulkoista. Esimerkiksi ADHD:ssä jalka voi väpättää ja henkilö pyrkii hillitsemään väpätystä jollain muulla toiminnalla. Maskaaminen voi olla jotain suurempaakin.
– Voi olla vaikka toiminnanohjauksen vaikeuksia vaikka työssä, jolloin mä esitän, että mun työ sujuu hyvin, mulla elämä sujuu hyvin, mutta koko ajan kamppailen sen kanssa, että menen jatkuvasti someen, prokrastinoin, viivyttelen, asioiden kanssa enkä tahdo saada aikaiseksi. Tämä aiheuttaa häpeän tunnetta, jota yritän peittää, Määttä selittää maskaavan ajatuksia.
Lue myös: Tutkimus paljasti: ADHD onkin "supervoima" menneisyydestä
Myös ADHD-kokemustoimija Minni Metso kertoo maskaavansa. Erityisesti maskaamista vaativat tilanteet uusien ihmisten kanssa.
Mika Määttä huomauttaakin, ettei vieraiden ihmisten kanssa ole rakentunut psykologista turvallisuutta, jolloin joutuu tarkkailemaan enemmän sitä, mikä juuri siinä seurassa on hyväksyttävää.
– Mitä tutumpi [ihminen] on, tiedät [paremmin], mitä ne hyväksyy. Jolloin sinulla on turvallisempi olla ja voit olla enemmän oma itsesi, Määttä sanoo.