ADHD-oireisilla on muuhun väestöön verrattuna 2–3 kertaa suurempi riski eroihin – nämä asiat pitää parisuhteessa tiedostaa: "Yksi tärkeimpiä juttuja"

8:28imgKatso koko haastattelu videolta: Millaista elämä on parisuhteessa, jossa toisella tai molemmilla on ADHD?
Julkaistu 15.01.2023 18:55

Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Noin 100 000 suomalaisella on diagnosoitu ADHD ja useat elävät tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriön kanssa tietämättään siitä.

Koska ADHD:n oireita ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus, voi se vaikuttaa opintoihin, työskentelyyn ja tietenkin myös ihmissuhteisiin. 

Tutkimusten mukaan ADHD-oireisilla on muuhun väestöön verrattuna 2–3 kertaa suurempi riski eroihin, kerrotaan adhdtutuksi.fi-sivustolla. Väärinymmärrykset ja kommunikaatio-ongelmat etäännyttävät pareja toisistaan.

Huomenta Suomessa vierailleet kirjailija Sari-Marika Durchman ja äänikirjalukija Kati Tammensalo tietävät, miten oma tai kumppanin ADHD vaikuttaa parisuhteen arkeen. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

"Mieluummin jännää kuin tylsää"

Durchmanilla on takanaan suhde, jossa molemmilla osapuolilla oli tarkkaavuus- ja yliaktiivisuushäiriö.

– En silloin vielä tiennyt, että myös minulla on ADHD, mutta puolisoni sai suhteen aikana diagnoosin. Hänellä oli ADD eli yliaktiivisuutta ei ollut toisin kuin minulla. Sain usein palautetta siitä, että aina kun aloimme katsoa leffaa, pomppasin ainakin kymmenen kertaa ylös tekemään jotain ennen kuin saimme leffan aloitettua. Leffaa katsoessakin olin levoton, Durchman kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Durchmanilla ADHD on oireillut myös jännityksen hakemisena.

– Kun meillä ADHD-ihmisillä on aivokemiat vähän toisenlaiset kuin muilla, niin meillä on tapana hakea välittäjäaineiden nostatusta. Jos olimme vaikkapa ulkomaanmatkalla, halusin heti mennä vähän pelottaville kujille tekemään ekskursiota. Jos puoliso ei tästä innostunut, se oli minusta tylsää.

– Olen aina ollut sellainen, että mieluummin jännää kuin tylsää.

Kati Tammensalo ymmärsi hänellä itsellään olevan ADHD:n kesken erään työpäivän.

– Luin Supervoimani ADHD -teosta äänikirjaksi ja sivu sivun jälkeen mietin, miten tämä Sari-Marika on osannut kirjoittaa kirjan minusta. Se oli niin tarkkanäköinen, että tuntui kuin se olisi kertonut suoraan elämästäni. Minulla ei ollut koskaan aiemmin käynyt mielessäkään, että minulla olisi ADHD.

Tammensalo kertoo olevansa parisuhteissaan kumppani, joka pitää toisen hereillä omalla kekseliäisyydellään.

– Haluan koko ajan touhuta jotain, eikä yksikään päivä kanssani ole samanlainen. Unohtelen  paljon asioita ja siksi aikataulutan jokaisen päiväni tarkkaan etukäteen. Ranteessa minulla on kello, jolla pystyn etsimään puhelintani, ja sitä teenkin useita kertoja päivässä.

Keskittymisvaikeudet ovat myös värittäneet parisuhdetta ja perhe-elämää.

– Kuulen tosi usein, että keskusteluissa keskeytän toisen, enkä keskity siihen, mitä minulle sanotaan. Hetki keskustelun jälkeen saatan kysyä juuri siitä asiasta, josta minulle on vasta kerrottu.

Lue myös: Tällaisilla lääkkeillä ADHD-oireita voidaan helpottaa – mitkä ovat riskit?

"Yksi tärkeimpiä juttuja on oivallus siitä, että..."

Sekä Tammensalon että Durchmanin mukaan ADHD:n kanssa pärjää parisuhteessa parhaiten, kun sekä itse että kumppani tiedostaa mitkä asiat käytöksessä johtuvat häiriöstä ja mitkä taas eivät.

– Luettuani Sari-Marikan teoksen kerroin miehelleni huomioista, joita olin kirjan pohjalta itsestäni tehnyt. Hän sanoi, että katsoo minua nyt paljon lempeämmin silmin, kertoo Tammensalo.

– Yksi tärkeimpiä juttuja on oivallus siitä, että jotkut asiat oikeasti liittyvät siihen ADHD-oireeseen, eikä kumppaniin ja siten kumppanin ei tarvitse ottaa niitä asioita henkilökohtaisesti. Mutta pitää oppia, mitkä asiat kumppanin käytöksessä ovat ADHD-oireita ja mitkä eivät, muistuttaa Durchman.

Esimerkiksi näin ADHD:n oireet voivat näkyä parisuhteessa:

  • Impulsiivisuus voi tuoda suhteeseen ennakoimattomuutta, yllätyksiä ja pettymyksiä. Esimerkkejä impulsiivisesta käytöksestä ovat voimakas tunteidenilmaisu, harkitsematon rahankäyttö ja runsaspuheisuus.
  • ADHD-oireinen saattaa tylsistyä helposti ja tulkita sen parisuhteessa rakkauden loppumiseksi.
  • Liiallinen keskittyminen tai juuttuminen johonkin tehtävään voi häiritä muita arjen askareita. Silloin puolison tarpeet jäävät usein toissijaisiksi.
  • Suunnitelmallisuus ja harkittu päätöksenteko voivat olla vaikeita ADHD-oireiselle. Hyvin usein puoliso joutuu arjessa vastuunkantajaksi. 
  • Muistivaikeuksien vuoksi ADHD-oireisen lupaukset eivät välttämättä toteudu, mikä voi aiheuttaa pettymystä kumppanissa.
  • ADHD-oireiselle aikuiselle voi olla hankalaa kommunikoida, mikä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä ja riitoja.

Lue myös: Lindan sanottiin kärsivän paniikkihäiriöstä – syyksi paljastuikin ADHD

Lue myös: Kolme merkkiä lapsen ADHD:stä – näin ydinoireet voivat ilmetä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittaislähde: adhdtutuksi.fi

Tuoreimmat aiheesta

Nepsy