SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman edellyttää koko hallituksen olevan valmistelussa olevan käännytyslain takana, jotta lakiesitys voi saada tukea oppositiosta. Hallituksen odotetaan lähiviikkoina antavan eduskunnalle lakiesityksen, joka mahdollistaa poikkeusoloissa Venäjän masinoimien siirtolaisten käännyttämisen itärajalta.
Lakiesitys tarvitsee eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön, joten myös suuri osa oppositiosta tarvitaan lain taakse.
SDP:n puheenjohtajaa Antti Lindtmania kuitenkin arveluttaa pahasti se, saako valmistelussa oleva käännytyslaki kaikkien hallituspuolueiden hyväksynnän.
Erityisesti Rkp:n kanta on auki ja puolue toisti eilen, ettei se edellytä kansanedustajiltaan ryhmäkuria päätöksessä.
SDP edellyttää kaikkien hallituspuolueiden tukevan lakiesitystä, jotta se voi itse antaa esitykselle tukensa.
– Tässä on rajalain osalta epäselvää, mikä on koko hallituksen kanta. On välttämätöntä, että hallituspuolueet ovat yksituumaisesti tämän kokoluokan asian takana. Se on edellytyksenä sille, että voi sen jälkeen hakea oppositiolta tukea, Lindtman sanoo MTV Uutisille.
Venäjän hybridivaikuttamista vastaan luotava lakiesitys on todennäköisesti ristiriidassa ihmisoikeussopimusten kanssa, koska mahdollisuus turvapaikkahakuun voitaisiin hetkeksi keskeyttää itärajalla.
Juridisesti yhtälö on äärimmäisen vaikea ja moni puolue odottaa oikeusoppineiden ja perustuslakivaliokunnan kantoja esitykseen.
Näin tekevät myös Sdp ja Rkp.
Sdp:n Lindtman pitäisi kuitenkin ennenkuulumattomana, jos hallituspuolueet olisivat esityksestä erimielisiä.
– Se on ennenkuulumatonta, että hallituksen piirissä voitaisiin edes ajatella tämän kokoluokan asiassa heittäytyä toimitusministeristöksi, joka toisi erimielisiä esityksiä eduskuntaan, hän toteaa.
SDP:tä ja keskustaa tarvitaan
Poikkeusoloihin luotava lakiesitys vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön. Ainakin oppositiopuolueet vihreät ja Vasemmistoliitto ovat olleet hyvin kriittisiä käännytyslaille.
Lakiesitys tarvitsee oppositiosta Sdp:n ja keskustan ääniä.
Sdp:lle ei näillä näkymin olisi ongelma se, jos Rkp:ssä joku yksittäinen kansanedustaja äänestäisi lakiesitystä vastaan. Hallituspuolueiden olisi kuitenkin oltava lakiesityksen takana, jotta myös Sdp voisi sitä tukea.
– Katsomme kokonaisuutta perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeen. Haluamme kuulla kuitenkin myös sen, ovatko kaikki hallituspuolueet esityksen takana, Lindtman sanoo.
Jos perustuslakivaliokunta ei näe lakiesitykselle suuria esteitä, laki todennäköisesti hyväksytään eduskunnassa. Erityisesti turvallisuusviranomaiset ovat korostaneet lakihankkeen olevan tärkeä kansalliselle turvallisuudelle.