Suomi ajaa sähkömarkkinoiden sääntelyn muuttamista sähköyhtiöiden ahdingon vuoksi – ministeri Lintilä: "Tilanne on vakava"

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hän aikoo esittää sähköyhtiöitä koskevien vakuusvaatimusten keventämistä.

Energiayhtiö Fortum on pyytänyt Suomen valtiolta tukea selviytyäkseen sähkönmyyntiin liittyvistä miljardien eurojen vakuusvaatimuksista.

Vakuusvaatimukset ovat kohonneet, koska sähkön futuurihinnat ovat moninkertaistuneet johdannaismarkkinoilla.

Fortumin lisäksi kohonneet vakuusvaatimukset koskevat myös muita sähköyhtiöitä, jotka toimivat sähkön johdannaismarkkinoilla.

– Toki sähköyhtiöt ovat erilaisia, mutta kyllä ongelma on yhtenäinen, ja tilanne on vakava. Euroopassa sähköyhtiöt ovat ongelmissa, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Sähkön johdannaismarkkinat eivät toimi tällä hetkellä

Johdannaismarkkinoilla sähköntuottajat, kuten Fortum, myyvät futuureja eli tulevaisuudessa toimitettavaa sähköä etukäteen tiettyyn hintaan esimerkiksi kahden vuoden päähän.

Kun futuurien hinnat nousevat, sähköntuottaja joutuu tallettamaan vakuusmaksun sähköpörssiin siltä varalta, ettei se pystykään toimittamaan lupaamaansa sähköä.

Vakuusvaatimukset perustuvat euroopanlaajuiseen EMIR-sääntelyyn.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan sääntely on aiheuttanut ongelmia useille sähköyhtiöille.

– Monet ovat hätähuudon ilmaisseet, koska johdannaisten hinnat ovat nousseet viimeisen viikon aikana jyrkästi.

Leskelän mukaan joidenkin yhtiöiden kohdalla vakuusvaatimukset ovat voineet nousta esimerkiksi 10 miljoonasta eurosta 200 miljoonaan euroon.

– Vakuuden saa kyllä takaisin kun, sähkö on toimitettu, mutta tällä hetkellä sääntely kääntyy itseään vastaan. Tuottajat sinänsä voivat olla vakavaraisia, mutta eivät vaan saa rahoitusta mistään riittävästi.

Leskelän mukaan vakuusvaatimuksia tulisi keventää etenkin sähkön tuottajien, kuten Fortumin kohdalla.

– Tämä on ollut alusta asti sähköntuotantoon erittäin huonosti sopiva menettely, ja sitä pitäisi ehdottomasti muuttaa.

Lintilä aikoo esittää keventämistä

EU:n energiaministerit kokoontuvat ensi viikon perjantaina ylimääräiseen kokoukseen. Kokouksessa Lintilä aikoo esittää, että EU:n vakuusvaatimuksia kevennettäisiin.

– Tulen ensi viikolla kokouksessa nostamaan esille järjestelmän jonkinasteisen jäädyttämisen. 

Syynä on se, että Lintilän mukaan sähkön johdannaismarkkinat eivät tällä hetkellä toimi.

– Se on nostanut sähkön hintaa ja erityisesti yhtiöiden vakuusvaatimuksia. Järjestelmä toimii normaaliolosuhteissa mutta ei kriisitilanteissa toivotulla tavalla.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi viikonloppuna Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että poliitikkojen on syytä puuttua peliin, jotta sähkömarkkinat eivät romahda sähköyhtiöiden maksukyvyn heikentyessä.

– Elämme hyvin poikkeuksellista aikaa. Nyt pitää arvioida ensimmäisenä, onko meillä rakenteellinen ongelma, joka heijastuu koko energiamarkkinaan Euroopassa. En täysin sulje pois toimitusjohtaja Rauramon käsitystä asiasta, Lintilä sanoo.

Epävarmuus näkyy sähkösopimusten tarjonnassa

Sähkömarkkinoiden epävarmuuden vuoksi moni sähköyhtiö on lopettanut kokonaan määräaikaisten sähkösopimusten tarjoamisen.

Valtaosa sähköyhtiöistä myy ainoastaan pörssisähkösopimuksia, joiden hinta vaihtelee joka tunti.

– Sähkön tukkumarkkinoilla suojausten saatavuus on tulevan talvikauden osalta heikkoa, ja olemme siksi väliaikaisesti keskeyttäneet määräaikaisten sopimusten myynnin uusille asiakkaille. Tarjoamme kuitenkin nykyisille asiakkaillemme määräaikaisia sopimuksia, kun heidän vanhat määräaikaiset sopimuksensa päättyvät, kertoo Oomi Energian toimitusjohtaja Tuomas Oksanen.

Oksasen mukaan määräaikaisten sopimusten myynnin keskeyttäminen ei liity suoraan vakuusvaatimusten kohoamiseen, vaan laajemmin epävarmuuteen sähkömarkkinoilla sekä sähkön tukkumarkkinahintojen suojausten heikkoon saatavuuteen.

– Tilanne on tällä hetkellä kaikille osapuolille haastava. Olemme kuitenkin varautuneet tähän tilanteeseen jo hyvissä ajoin. Vakuusvaatimukset muuttuvat kuitenkin tällä hetkellä niin nopeasti, että tilannetta pitää seurata aktiivisesti, Oksanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat