Lisää löylyä! Suomalaisten ahkera saunominen näkyy tutkimuksissa: Useita merkittäviä terveyshyötyjä

1:40imgVideo: Saunominen muuttaa muotoaan kaupungeissa – kaikki eivät halua saunaa kotiinsa
Julkaistu 02.02.2020 02:00

MTV UUTISET – STT

Suomalaiset ovat ahkeria saunojia, mikä näkyy myös tutkimustuloksissa verrattuna muihin maihin.

Suomalaisilla saunomisen ei esimerkiksi ole havaittu aiheuttavan vähentymistä siittiöntuotannossa toisin kuin tottumattomilla.

Saunatutkimus onkin tuottanut toisistaan jossain määrin poikkeavia tuloksia Suomessa ja ulkomailla.

–  Suomalaisilla elimistön vaste saunomiseen on adaptaation takia pienempi kuin muilla kansoilla. Sopeutumismekanismeista ei kuitenkaan ole kovin paljon tietoa, kertoo professori ja endokrinologi Ilpo Huhtaniemi Imperial Collegesta Lontoosta.

Hän tarkentaa, että myös saunaan tottumattomilla siittiöntuotanto palautuu normaaliksi aikaa myöten.

Tutkimusten eroja selittävät tottumisen lisäksi myös erilaiset olosuhteet, kertoo kardiologi ja professori Jari Laukkanen Jyväskylän yliopistosta. Esimerkiksi saunan kuumuus, saunomisajan pituus ja vuorokaudenaika sekä ikä, sukupuoli ja kehonrakenne vaikuttavat tuloksiin.

Huhtaniemi ja Laukkanen ovat analysoineet saunatutkimuksia artikkelissaan Endocrine effects of sauna bath, joka on julkaistu Current Opinion in Endocrine and Metabolic Research -lehdessä.

Vaikuttaa 30 hormoniin

Katsauksesta selviää, että sauna vaikuttaa noin 30 hormonin tuotantoon. Erityisesti kasvuhormonin määrä nousee saunomisen, kuten muunkin fyysisen stressin yhteydessä. Myös maidoneritystä naisilla lisäävän prolaktiinin pitoisuus nousee.

Saunoessa lisääntyy myös mielihyvähormoni beta-endorfiinin määrä. Tämä ei kuitenkaan koske alkoholista, kokaiinista ja heroiinista riippuvaisia, koska heidän hermoimpulssijärjestelmässään on häiriöitä päihteiden käytön takia.

Saunan muihin vaikutuksiin kuuluu vireyttä lisäävän noradrenaliinin kasvu tottuneilla saunojilla. Hikoilu tehostaa antidiureettisen hormonin tuotantoa, mikä vähentää virtsaneritystä ja väkevöittää virtsaa. Myös verenpainetta ja nestetasapainoa säätelevä reniini-angiotensiinijärjestelmä aktivoituu.

Vaikutukset hormoneihin jäävät kuitenkin lyhytaikaiseksi. Esimerkiksi maidoneritykseen ei ole luvassa pitempää vaikutusta.

Terveyshyötyjä riittää

Viime vuosina tutkijat ovat löytäneet saunasta monia terveysvaikutuksia. Laukkasen vetämä Sauna ja sydänterveys -tutkimusryhmä on selvittänyt, että runsas saunominen liittyy esimerkiksi vähäisempään sydän- ja verisuonitautien, sydänperäisen äkkikuoleman, aivoinfarktin, Alzheimerin taudin ja dementian riskiin. Sauna myös lisää verisuonten joustavuutta, laskee verenpainetta ja ehkäisee stressiä.

Saunan terveyshyödyt ovat suosittu puheenaihe Tampereen Pispalassa sijaitsevan Rajaportin yleisessä saunassa, kertoo lämmittäjä Ilmari Lyymä.

–  Lämmittämisen jälkeen tulee mentyä usein itsekin löylyihin. Lauteilla puhutaan asiakkaiden kanssa usein saunan terveellisyydestä. Aihe tuntuu nyt olevan kovasti tapetilla. Uusi tutkimus vahvistaa ihmisten arkikokemusta. Sauna laskee verenpainetta ja voi parantaa aiheenvaihduntaa. Ja stressi tietysti vähenee rentoutumisen ansiosta, sehän on selvä.

Toinen lämmittäjä Jari Hirvonen on huomannut omalta kohdaltaan, että saunominen avaa lihasjumeja ja nukkuminen paranee.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi