Pitkäkestoista koronaa, eli niin sanottua long covidia sairastava nainen toivoo pääsevänsä töihin pitkän, noin vuoden sairausloman jälkeen. Jos töihinpaluu ei onnistu, on edessä määräaikainen työkyvyttömyyseläke.
Viiden jälkeen -ohjelman haastattelema nelikymppinen nainen kertoo kärsineensä lähes lamaannuttavasta väsymyksestä. Hän sairastui koronaan keväällä 2020, ensimmäisten joukossa. Välillä hän on pystynyt palaamaan töihin muutamaksi kuukaudeksi, mutta joutunut palaamaan uudestaan sairauslomalle. Ohjelman toimitus on nähnyt dokumentit naisen saamasta diagnoosista, joka on COVID-19-virusinfektion jälkitila.
– Pahimmillaan kaikki energia meni siihen, että pystyin vain käymään tarpeillani ja hakemaan kaupasta valmisruokaa pysyäkseni hengissä.
Nainen ei esiinny jutussa omalla nimellään, koska ei halua jakaa arkaluontoisia tietoja terveydestään julkisesti. Lisäksi hänellä on mahdollinen vahingonkorvausasia käsittelyssä.
– Tänä syksynä tulee täyteen maksimimäärä, eli yli 300 sairauslomapäivää, jonka jälkeen minun olisi siirryttävä määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. En halua olla eläkeläinen nelikymppisenä, joten pyrin palaamaan töihin, jos vointini suinkin antaa myöten.
Arvioiden mukaan vähintään joka kymmenes koronaan sairastuneista saa siitä pitkäkestoisia oireita, joista käytetään nimitystä long covid. Taudin viisi tavallisinta oiretta ovat väsymys, päänsärky, tarkkaavaisuushäiriöt, hiusten lähtö ja hengenahdistus.
Osalla potilaista oireet ovat kestäneet asiantuntijoiden mukaan jopa 1,5 vuotta vailla merkkiä paranemisesta. HUS:in alueella toimivan long covid -klinikan potilaaksi pääsee, jos koronatestin tulos on ollut positiivinen tai tauti on vaatinut sairaalahoitoa.
Aihetta käsitellään tänään torstaina MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa noin kello 17.35. Long covidia sairastava kertoo tarinansa ja long covid -klinikan ylilääkäri kertoo, miten tautia voidaan hoitaa.