Luukadosta on tullut jo kansantauti – tunnetko merkit, jotka saattavat viestiä sairaudesta?

Osteoporoosi voi vaikuttaa merkittävästi elämän laatuun, mutta sen hoidossa on suuriakin alueellisia eroja Suomen sisällä.

Noin 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosiaeli luukatoa.

Sairaudesta johtuvia murtumia voi vähentää terveellisillä elämäntavoilla sekä tarvittaessa lääkehoidolla.

Tuoreen, Lääkäri-lehdessä julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan osteoporoosin hoidossa on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja Suomen sisällä.

Omat riskit osteoporoosiin sairastumiseen sekä sairaudesta mahdollisesti viestivät merkit olisikin hyvä tunnistaa.

Katso yllä olevalta videolta, mikä osteoporoosin hoidossa on tällä hetkellä pielessä ja mitä asialle pitäisi asiantuntijoiden mukaan tehdä.

Mitkä merkit viestivät osteoporoosin mahdollisuudesta?

Pystyykö henkilö itse päättelemään jostain sairastavansa mahdollisesti osteoporoosia, jotta voisi viestiä sen tutkimisen tärkeydestä myös lääkärille?

Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holmin mukaan esimerkiksi pituuden lyheneminen aikuisiällä saattaa olla merkki osteoporoosista.

– Omaa pituutta kannattaisi seurata. Jos pituus on lyhentynyt neljä senttiä tai enemmän, se on yksi osteoporoosin riskitekijä, Holm kertoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Osteoporoosin oire on murtuma, muuten tauti on oireeton. Arjessa tulleen pienenergisen murtuman jälkeen osteoporoosin mahdollisuus olisi hyvä tutkia esimerkiksi luutiheysmittauksen avulla.

Osteoporoosin riski on kohonnut yli 50-vuotiailla naisilla ja yli 60-vuotiailla miehillä. Jotkin sairaudet saattavat kuitenkin altistaa osteoporoosille kaiken ikäisenä.

Kuinka vakava sairaus osteoporoosi on?

Ortopedian ja traumatologian apulaisprofessori ja ylilääkäri Joonas Sirola Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että osteoporoosin hoidon päätavoite on ehkäistä lonkkamurtumia, joita tulee vanhemmille ihmisille.

– Se on aika vaarallinen tauti, noin 20–25 prosenttia kuolee vuoden sisällä lonkkamurtumapotilaista.

Sirola muistuttaa, että vaikka murtumat parantuvat yleensä hyvin, ne saattavat tarvita leikkausta, aiheuttaen rajoitteita päivittäiseen elämään.

– Kokonaisuutena on hyvinkin elämän laatuun vaikuttava sairaus, Sirola toteaa.

Osteoporoosin hoito

Osteoporoosia voidaan hoitaa lääkkeillä sekä liikunnalla ja ravitsemuksella.

Joonas Sirolan mukaan lääkehoito on melko kehittynyttä ja nykyisin suositellaan pistoshoitoja, joita pistetään ihoon noin puolen vuoden välein.

Huolimatta siitä, hoidetaanko potilasta lääkkeillä tai ei, osteoporoosin perushoidon eli omahoidon tulisi aina toteutua, Ansa Holm muistuttaa.

– Perushoito rakentuu ravitsemukselle, jossa tärkeää on proteiinin, kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä saanti. Sitten pitäisi olla liikuntaa ja kaatumisia pitäisi ehkäistä, Holm kertoo.

Ruoasta kalsiumia ja D-vitamiinia saa erityisesti maitotuotteista sekä kasviperäisistä maitovalmisteista, joihin on usein lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia. Proteiinin saannin tärkeys korostuu asiantuntijoiden mukaan erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien kohdalla.

Katso myös: Mistä nivelsairaudet johtuvat ja mitkä ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä?

Lue myös:

    Uusimmat