Osteoporoosi voi iskeä ikään ja sukupuoleen katsomatta – näin ehkäiset ja hoidat sairautta

Osteoporoosi koskettaa satoja tuhansia suomalaisia. Huomenta Suomi Extran vieraana Suomen Luustoliiton omahoidon koordinaattori Pauliina Tamminen kertoi, kuinka osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa.

Suomessa on yli 400 000 ihmistä, joilla on osteoporoosi ja saman verran ihmisiä, jotka sairastavat osteopeniaa eli osteoporoosin esiastetta. Tyypillisesti voidaan ajatella, että naissukupuoli ja ikääntyminen nostavat osteoporoosin riskiä, mutta sairaus koskettaa myös miehiä ja työikäisiä.

– Se voi tulla kenelle vaan ikään ja sukupuoleen katsomatta, sanoo Pauliina Tamminen.

Sairaus ei näy päälle päin

Hankalan osteoporoosin diagnosoimisesta tekee se, että sairautta ei näy päälle. Tamminen suositteleekin ihmisiä mittaamaan säännöllisesti pituutensa: jos pituus lyhenee, se voi olla osteoporoosin merkki. Muita oireita ovat äkilliset selkäkivut, etukumara asento ja murtumat tavallisissa arjen tilanteissa.

– Keski-ikäistenkin kannattaa muistaa, että terve luu ei murru arjessa, jos vaikka kaadutaan talven liukkailla tai pudotaan alle metrin korkeudesta, Tamminen kertoo.

Osteoporoosia ei seulota, mutta sairaus kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jos tietää olevansa riskiryhmässä. Osteoporoosin riskiä lisäävät esimerkiksi aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan vaikuttavat sairaudet sekä monet lääkitykset, kuten kortisonihoidot ja syöpähoidot.

Ruokavalio ja liikunta avainasemassa

Osteoporoosia voi ennaltaehkäistä syömällä monipuolisesti ja riittävästi ravintoa, joka sisältää tarpeeksi kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia. Riittävästi luuston kannalta tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio on tärkeässä asemassa myös osteoporoosin hoidossa.

Monipuolinen liikkuminen on myös ennaltaehkäisevää hoitoa, mutta suositeltavaa myös silloin, jos osteoporoosi on jo diagnosoitu, sillä lihasten ja tasapainon harjoittaminen torjuu kaatumisia. Myös hyviin jalkineisiin kannattaa panostaa, koska ne suojaavat osaltaan mahdollisesti murtumiin johtavilta kaatumisilta. Kaatumista voi ehkäistä myös välttämättä liikkumista pimeässä.

Tamminen pitääkin tärkeänä, että lääkkeiden lisäksi osteoporoosia sairastavat saisivat omahoidon tukea ja kuntoutusta.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat