Maailman vaelluskalakannat ovat romahtaneet vuosikymmenien aikana – Suomessa eväkkäiden uhkana ovat padot ja ylikalastus, mutta myös ilmastonmuutos

2:07imgVaelluskalakannat romahtaneet koko maailmassa.
Julkaistu 28.07.2020 21:24

Pietu Heiskanen

pietu.heiskanen@mtv.fi

https://twitter.com/heiskanenpietu

Tuoreen kansalaisvälisen raportin mukaan maailman vaelluskalakannat ovat huvenneet jopa kolme neljäsosaa 1970-luvulta. Euroopan vaelluskalakannat ovat romahtaneet keskimäärin sitäkin enemmän.

– Euroopan vaelluskalakannat ovat pienentyneet yli 90 prosenttia 70-luvulta tähän päivään. Ja Suomessahan tilanne ei ole yhtään sen parempi. Me ollaan tuhottu patoamalla merkittävimmät vaelluskalajoet, WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo.

Raportissa on analysoitu vaelluskalakantojen kehitystä vuosina 1970–2016. Sen ovat laatineet WWF, World Fish Migration Foundation, Zoological Society of London (ZSL), Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN sekä The Nature Conservancy -järjestö. Raporttia on tituleerattu kaikkien aikojen laajimmaksi.

Raportti painottaa, että kalakantojen heikkeneminen uhkaa maailmalla ihmisten ruuansaantia ja toimeentuloa. Seuraukset voivat olla vakavia.

Suomessa ylikalastus, ihmisten rakentamat esteet ja vesistöjen huono kunto voivat verottaa kotimaisia vaelluskalakantoja. Suomalaisia vaelluskaloja, esimerkiksi taimenta tai nieriää, uhkaa myös liiallinen vapaa-ajan kalastus, erityisesti verkkokalastus.

– Suhteellisesti vapaa-ajankalastus on yhä keskeisemmällä sijalla, koska tähän asti säätelytoimet, joita on kohdistettu vaelluskalakantojen kalastuksen vähentämiseen, ovat kohdistettu erityisesti ammattikalastukseen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Atso Romakkaniemi sanoo.

Luonnovarakeskuksen tiedoista selviää, että esimerkiksi Itämeren lohen tilanne on parantunut merellä tapahtuvan kalastuksen vähenemisen myötä. 

– Kyllä vapaa-ajankalastuksella voi olla merkittävää vaikutusta kalakantoihin, mutta perinteisesti se on ollut nimeonmaan se kaupallinen kalastus ja kiinteillä pyydyksillä, kuten verkoilla, tapahtuva kalastus joka on rajoittanut ja verottanut vaelluskalakantoja, WWF:n Ovaska toteaa.

Myös ilmastonmuutos uhkana

Viimeisten vuosien aikana kalakantojen elpymiseen on toden totta kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Sanna Marinin (sd.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallitusten tavoitteina on ollut puuttua vaelluskalakantojen ahdinkoon.

Vaelluskalakantoja uhkaa silti monia asia, eivätkä esimerkiksi ilmastonmuutoksen lieveilmiöt päästä eväkkäitä helpolla.

Luonnovarakeskuksen Romakkaniemi muistuttaa, että esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät ääri-ilmiöt, kuten vesistöjen kuivuminen ja tulvien yleistyminen, ovat uhka myös vaelluskaloille. 

Tuoreimmat aiheesta

Kalastus