Maan ydin on alkanut pyöriä takaperin

Kuvituskuvassa maa-planeetasta puuttu lohko, jonka lävitse näkyy planeetan kerrokset.
Metallisen kiinteän ytimen hidastumista on tiedepiireissä epäilty pitkään.
Julkaistu 14.07.2024 07:28
Toimittajan kuva
Petteri Hiltunen

petteri.hiltunen@mtv.fi

Maan sisimmän ytimen liike on hidastunut niin paljon, että se on alkanut pyöriä takaperin suhteessa muuhun planeettaan, tuore tutkimus vahvistaa.

Metallisen kiinteän ytimen hidastumista on tiedepiireissä epäilty pitkään, mutta nyt kesäkuussa julkaistu tutkimus toi sille vahvistuksen, CNN kertoi viime viikolla.

Jo viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa Pekingin yliopiston tutkijat Yi Yang ja Xiaodong Song esittivät, että maan sisin ydin on saattanut alkaa pyöriä takaperin.

Heidän tutkimuksissaan selvisi, että 1960-luvulta asti tehdyissä mittauksissa ytimen pyörimisnopeudessa oli esiintynyt vaihtelua vuoteen 2009 asti, mutta sen jälkeen mittaukset olivat hyvin samankaltaisia.

Kiinalaistutkijoiden mukaan tämä viittasi ytimen mahdolliseen pysähtymiseen.

Epäilys sai vahvistuksen Etelä-Kalifornian yliopiston tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin kesäkuussa Nature-tiedejulkaisussa.

– Olemme väitelleet asiasta 20 vuotta, ja uskon, että tämä laittaa sille pisteen, yksi tutkimuksen tekijöistä John Vidale iloitsi CNN:n mukaan.

Yhdessä viimevuotisen tutkimuksen kanssa tuoreimmassa tutkimuksessa pystyttiin päättelemään ytimen pyörimisnopeuden vaihtelevan noin 70 vuoden mittaisessa toistuvassa syklissä

Lue myös: James Webb -avaruusteleskooppi täytti kaksi vuotta

Grafiikka, jossa näkyvät maapallon eri kerroksetMaan ydin on aiemmin pyörinyt vaippaa nopeammin, mutta on nyt hidastunut niin paljon, että liikkuu siihen verrattuna takaperin.

Minimaalinen vaikutus

Maa on rakenteeltaan jakautunut osiin, joita on perinteisesti tunnettu neljä. Kuori, vaippa, ja ulompi ja sisempi ydin. Nämä kerrokset liikkuvat pitkälti toisistaan riippumatta.

Ytimen pyörimisliikkeestä puhuttaessa tarkoitetaan pyörimistä suhteessa muuhun planeettaan, eli uloimpaan maankuoreen ja sen alla sijaitseviin vaippaan ja nestemäiseen ulompaan ytimeen.

Sisin ydin ei siis varsinaisesti vaihda pyörimissuuntaansa, mutta näyttää hidastuneen niin paljon, että ulompien kerrosten näkökulmasta se kiertää vastakkaiseen suuntaan.

Ytimen liikkeen toistuva 70 vuoden sykli tarkoittaa, että nyt nähtävä muutos on saanut alkunsa vuosikymmeniä sitten.

1970-luvulle tultaessa ydin pyöri hieman muuta planeettaa nopeammin, hidastui vuoteen 2008 mennessä, ja vuoteen 2023 tultaessa oli alkanut pyörimään takaperin suhteessa planeetan vaippaan.

Lue myös: Löytyykö planeetta 9? – James Webb huikaisee avaruudessa, mutta pian tapahtuu myös maan pinnalla

Tutkijat eivät usko ytimen pyörimisen vaihtelulla olevan merkittäviä vaikutuksia planeettaan, vaikka kiinalaistutkimuksessa arveltiin sen voivan vaikuttaa jossain määrin maan magneettikenttään.

Magneettikenttä syntyy nestemäisen ulomman ytimen metallin kiertäessä sisempää ydintä, mutta keskellä vaihtelevasti liikkuva valtava rautapallo saattaa vaikuttaa siihen jollakin tapaa. Tätä vaikutusta ei kuitenkaan tunneta.

Kiinalaistutkijoiden mukaan hitaammin pyörivä ydin saattaa myös minimaalisesti vaikuttaa vuorokauden pituuteen maapallolla.

Lue myös: Merkuriuksen pinnan alla saattaa piillä timanttikerros

Onko naapurissamme elinkelpoisia planeettoja? Nasa haluaa saada tärppejä röntgenteleskoopillaan

Tuoreimmat aiheesta

Planeetat