Nasa tarkkailee outoa anomaliaa Maan magneettikentässä: Muodostaa ongelmallisen kuopan avaruuteen

maapallo avaruus universumi kuvitus AOP
ullstein bild - CARO / Andreas Bastian/ All Over Press
Julkaistu 26.03.2023 17:36
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Nasa seuraa aktiivisesti Maan magneettikentässä havaittua omituisuutta. Etelä-Amerikan ja Lounais-Afrikan välillä on valtava kasvava alue, jossa Maan magneettikenttä on normaalia heikompi.

Etelä-Atlantin anomaliaksi kutsuttu erikoinen ilmiö on askarruttanut tutkijoita jo vuosien ajan.

Nasa vertaa kyseistä anomaliaa kuopaksi avaruudessa. Se ei vaikuta elämään Maan päällä, mutta se aiheuttaa ongelmia Maan kiertoradalla. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Science Alert.

Ongelmana on, että satelliitit ja avaruusalukset ovat haavoittuvampia kyseisen heikomman magneettikentän alueella, sillä ne altistuvat siellä tavallista enemmän Auringosta suihkuavien varattujen hiukkasten törmäyksille.

Lue myös: James Webb -teleskooppi napannut upeita näkymiä avaruudesta: Kuvat syntymästä ja kuolemasta

Tilanne saattaa johtaa oikosulkuihin ja vikoihin kiertoradalla olevissa teknisissä laitteissa. Satelliittioperaattorit ovatkin varotoimina muun muassa sammuttaneet satelliittien järjestelmiä, kun ne lentävät Etelä-Atlantin anomalian läpi.

Tutkijoiden mukaan magneettikentän heikkous Etelä-Atlantilla johtuu Afrikan mantereen alapuolella 2900 kilometrin syvyydessä sijaitsevasta tiheän kiviaineksen esiintymästä. Kyseinen kiviaines häiritsee sulan raudan liikkeiden muodostaman magneettikentän voimakkuutta.

Lue myös: Mitä ihmettä Auringossa tapahtuu? Osa pinnasta irtaantui jättiläismäiseksi pyörteeksi

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan anomalia olisi liikkumassa hitaasti luoteeseen. Alueen liikkeen lisäksi tutkijat havaitsivat vuonna 2020, että anomalia on jakautumassa kahdeksi erilliseksi soluksi.

Tutkimusten peristeella Etelä-Atlantin anomalia ei ole kuitenkaan mikään uusi ilmiö. Se on saattanut olla olemassa jossain muodossaan jo peräti 11 miljoonaa vuotta.

1:51img

Helsingin yliopisto on selvittänyt, miten aurinkomyrskyihin pitäisi varautua. (9.11.2021)

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus