Virusten kehittyminen pandemioiksi johtuu monesta tekijästä, mutta ilmastonmuutoksella ja luonnon monimuotoisuuden heikentymisellä on selkeä vaikutus tautien leviämiseen.
Ebola, apinarokko, koronaviruspandemia ja viimeisimpänä lintuinfluenssa. Ympäristön sekä eläinten hyvinvointi ja ihmisten terveys kietoutuvat erottamattomasti yhteen. Taudeille yhteistä on nimittäin se, että ne ovat levinneet ihmisten ja eläinten kontaktissa. Elintila ihmisten ja eläinten välillä kapenee.
Lintuinfluenssa tuorein esimerkki
Tuoreimpana esimerkkinä on lintuinfluenssa, jonka myötä turkiseläimiä on määrätty lopetettavaksi usealla turkistarhalla Suomessa.
Apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta kertoo, että ilmastonmuutos vaikuttaa biodiversiteettiin eli luonnon monimuotoisuuteen, mikä taas aiheuttaa yhä enemmän ja enemmän taudinpurkauksia.
– On tutkimusnäyttöä siitä, että elämme pandemia-aikaa, mikä johtuu hyvin pitkälti biodiversiteetin muutoksista ja ilmaston muutoksista. Nämä ovat isoja systeemisiä muutoksia, toteaa Sironen.
Pandemioiden voi siis sanoa olevan ikään kuin yksi ilmastonmuutoksen oire.
Lue myös: Mitä vielä pitää tapahtua, että lintuinfluenssa tarttuisi ihmiseen? Näin THL vastaa
Huomataan vasta, kun kananmunan hinta noussut
Koronaviruspandemia ja hirmuhelteet Euroopassa ovat tehneet näkökulman yhä tutummaksi myös suomalaisille. Silti ilmiön globaalius voi tehdä yhteyden ymmärtämisestä vaikeaa omassa arjessa.
– Kyllähän me ihmiset olemme vähän sellaisia, että heräämme vasta kun hirmumyrsky kaataa puun omalla pihalla ja kun menemme kauppaa ja huomaamme, että kananmunan hinta on noussut, toteaa Sironen.
Lintuinfluenssan esiintyvyys on noussut viime aikoina.
– Lintuinfluenssa on viimeisen vuoden aikana ryöpsähtänyt Euroopan tasolla rajusti. Vaikka tekisimme mitä meidän turkistarhoillamme, se ei auta juurisyihin, toteaa professori, dekaani Olli Peltoniemi Helsingin yliopistosta.
Yhteinen asia
Kokonaisuuden ymmärtämiseen on kehitetty one health -termi, joka tarkoittaa yhteistä terveyttä. Mutta miksi se on tarpeellinen?
– Se on kehitetty siksi, että ymmärrettäisiin, että ihmisten terveys on riippuvainen ympäristön ja eläinten terveydestä. Jos me poljemme eläinten tai ympäristön terveyttä, maksamme siitä hintaa ihmisten terveydessä, sanoo Peltoniemi.
Pikaratkaisuja ei ole – ilmastonmuutoksen torjuminen keskeistä
Kuinka leviäviä tauteja ja sään ääri-ilmiöitä voi ennalta-ehkäistä? Keskeistä on asiantuntijoiden mukaan tutkimustietoon panostaminen, biodiversiteetin suojeleminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Myös kulutuskäyttäytymistä on muutettava.