Maaperän kuumasta vedestä lämmitysenergia tuhansiin kotitalouksiin Unkarissa – ensi vuonna valmistuva järjestelmä soveltuisi muihinkin Euroopan kaupunkeihin

10:29imgKatso myös: Valtio patistaa energiasäästöihin - näillä keinoilla se onnistuu
Julkaistu 15.08.2022 14:22

MTV UUTISET – STT

Kuumasta vedestä syvällä maaperässä on tulossa tuhansien kotitalouksien lämmitysenergian lähde Unkarin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Szegedissä. Geotermisen energian käyttö on yksi keino vähentää riippuvuutta venäläisestä maakaasusta.

Unkari on näihin aikoihin asti tuonut Venäjältä noin 65 prosenttia käyttämästään öljystä ja noin 80 prosenttia maakaasusta.

–  Geoterminen energia on paikallista, helposti saatavilla ja uusiutuvaa – miksi emme siis käyttäisi sitä, sanoo geologi Tamas Medgyes.

Monissa osissa Unkaria kerääntyy noin 92–93-asteista vettä maan alle, noin kahden kilometrin syvyyteen. Kuumaa vettä on hyvin saatavilla etenkin Szegedissä ja sen lähiseudulla.

Medgyes tarkentaa, että maaperän kuumaa vettä ei pumpata sellaisenaan lämmitysputkistoihin. Lämpöä käytetään putkistoveden kuumentamiseen, minkä jälkeen maaperästä nostettu vesi ohjataan takaisin syvyyksiin.

Szeged sijaitsee Unkarin etelärajan lähistöllä, noin 170 kilometrin päässä maan pääkaupungista Budapestistä. Asukkaita Szegedissä on noin 160  000.

Käyttöönotto ensi vuonna

Uuden lämmitysjärjestelmän on määrä olla valmis ensi vuonna. Sen suunnitellaan tuovan kuumaa vettä noin 27  000 kerrostalohuoneiston lämmityspattereihin. Muita lämmitysasiakkaita on ennakkoarvioiden mukaan noin 400.

Hankkeen hinnaksi koituu noin 50 miljoonaa euroa. Osa summasta saadaan EU:n rahoituksena.

Asuinalue, johon geotermistä lämpöä on tulossa, on rakennettu 1980-luvulla. Kerrostaloihin alun perin rakennettu lämmitysjärjestelmä perustui maakaasuun.

–  Olemme kuluttaneet miljoonia kuutiometrejä Venäjältä tuotua kaasua lämmittääksemme kylmää vettä näissä huoneistoissa. Nyt olemme poranneet tarpeeksi syvälle ja päässeet kiinni kuumaan veteen suoraan jalkojemme alla, Medgyes sanoo.

Kasvihuonekaasupäästöt vähenevät 60 prosenttia

Szegedin geotermisen lämpöhankkeen suunnittelu alkoi jo vuonna 2015. Tuolloin kaupungin energiayhtiön Szetavin johtaja Balazs Kobor ryhtyi selvittämään mahdollisuuksia.

–  Yhtiömme kulutti kaupungin lämmitykseen vuosittain 30 miljoonaa kuutiometriä maakaasua ja tuotti noin 55  000 tonnin hiilipäästöt. Kaupunki ja sen lämmitysyhtiö oli paikkakunnan suurin hiilipäästöjen aiheuttaja, sanoo Kobor.

Koborin mukaan uudistus vähentää Szegedin kasvihuonekaasupäästöjä noin 60 prosentilla. Hän arvioi, että geotermisellä energialla voitaisiin vähentää päästöjä tuntuvasti monissa muissakin Unkarin keskikokoisissa ja pienissä kaupungeissa.

Szegedin ohella hieman toistakymmentä muutakin paikkakuntaa Unkarissa on jo ottanut tai ottamassa käyttöön geotermisen energian asuntojen lämmityksessä.

Soveltuu monille alueille Euroopassa

Asiantuntijoiden mukaan Szegedin lämmityshanke soveltuu malliksi useille muillekin kaupungeille eri puolilla Eurooppaa. Jopa neljäsosa Euroopan unionin asukkaista asuu alueilla, joilla asuntojen geoterminen lämmitys on mahdollista.

Geologi Tamas Medgyesin mukaan ainakin Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Slovakiassa on alueita, joilla on hyvät mahdollisuudet geotermisen energian käyttöön.

–  Szegedin geoterminen kaupunkilämmitysjärjestelmä on malli, joka on helposti otettavissa käyttöön monilla alueilla Euroopassa, vahvistaa Ladislaus Rybach Zürichin geofysiikan tutkimuslaitoksesta Sveitsistä.

Tuoreimmat aiheesta

Lämmitys