Masennus voi ilmetä yllättävillä tavoilla – kärsitkö näistä oireista?

Masennuksen oireet eivät aina ole ennalta-arvattavia.
Masennuksen oireet saattavat olla yllättäviäkin.Shutterstock
Julkaistu 07.01.2015 20:25

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Masennus eli depressio on yleinen sairaus, josta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä jopa viidesosa suomalaisista. Lamauttava sairaus voi kyteä ja näkyä myös muinakin oireina, kuin suruna ja voimattomuutena.

Masennus ei välttämättä esiinny pelkästään syvänä suruna, voimattomuuden ja toivottomuuden tunteina. Se voi myös ilmetä esimerkiksi vatsakipuina tai kiukkuna. Tästä syystä piilevän masennuksen kartoittaminen saattaa olla haastavaa sekä potilaalle itselle kuin lääkärille.

Muista; mitä nopeammin saat apua tuntemuksiisi, sitä helpompi on nousta sen syövereistä. Uskalla hakea apua.

1. Tunnet selittämätöntä kipua

Masennus ja kiputilat kulkevat käsi kädessä: noin 75 prosenttia masennuksesta kärsivistä kokee kroonista tai toistuvaa kipua, kirjoitetaan Prevention.com-sivuilla. Niska- ja alaselkäkivut ovat yleisiä, kuten myös päänsärky ja vatsavaivat. Koko kehossa voi tuntua selittämätöntä kipua.

Kun koko kroppa on “negatiivisessa” tilassa, olet myös herkempi kuuntelemaan kehoasi huomattavasti tarkemmin ja pistämään merkille pienimmätkin tuntemukset. Tästä syystä epämiellyttävät tuntemukset tuntuvat kahta kauheammin: kipuna ja särkynä.

Yleiset masennuksen oireet

  • Unihäiriöt, nukahtamisvaikeudet, öiset heräilyt, liika nukkuminen
  • Tarmottomuus, vaikeus ryhtyä tekemään asioita, yleinen väsymys
  • Liikkeiden ja mielen hidastuminen tai vastaavasti kiihtyneisyys
  • Mielihyvän ja ilon kokemisen puute: koti, harrastukset, opiskelu, työ
  • Voimakkaat syyllisyyden tunteet, arvottomuuden tunne ja itsetunnon lasku
  • Vetäytyminen ihmissuhteista ja negatiivisten ajatukset muista ihmisistä
  • Painon ja ruokahalun huomattavat muutokset
  • Muutokset seksuaalisessa käyttäytymisessä
  • Toivottomuus ja kuolemaan liittyvät ajatukset

Lähde: Vastaamo.fi

2. Paino nousee tai laskee huomattavasti, koska et jaksa kokata

Huomaatko syöväsi jäätelöä iltamyöhään mielihyvän vuoksi? Tai kenties popsivasi mitä sattuu jääkaapista, koska et jaksanut kokata kunnon ateriaa? Tai oletko vaihtanut samasta syystä ateriasi valmisruokiin?

Lohturuoka saattaa nostattaa mielihyvää hetkeksi, mutta pitkällä tähtäimellä moinen vain aiheuttaa painonnousua sekä syyllisyyden ja häpeän tunteita. Masennuksesta kärsivän on myös vaikeampaa pudottaa painoa ja pysyä tavoitteissa, ruokailutottumukset muuttuvat yksitoikkoisiksi sekä roskaruoan hamstraamiseen, sillä voimat eivät riitä kokkaukseen.

Lohtusyöminen ei kuitenkaan auta masennuksen oireisiin, vaikka se saattaisi antaa hetkellistä mielihyvän tunnetta. Ruoka ei toimi lääkkeenä.

Toisilla masennus puolestaan voi ilmentyä ruokahaluttomuutena ja painonlaskuna.

3. Menetät hermosi alta aikayksikön

Jos pieninkin vastoinkäyminen ajaa sinut raivon partaalle, tai huomaat olevasi koko ajan kiukkuinen, saatat kärsiä masennuksesta.RavioMasennus saattaa ilmentyä ärtyneisyyden tunteina.

JAMA Psychiatry -lehdessä vuonna 2013 julkaistu selvitys kuvaa, että 54 prosenttia masennuksesta kärsivistä tunsi olonsa vihamieliseksi, ärtyneeksi, riidanhaluiseksi, huonotuuliseksi tai vihaiseksi. Kun olo on valmiiksi negatiivinen, ärtyneisyyden ja turhautuneisuuden tunteet ovat herkemmin pinnalla.

4. Et tunne mitään

Onko kaikki samantekevää? Onko olo turta, neutraali, suorastaan mitäänsanomaton?

Luontainen motivaatio ajaa meidät ylös sängystä tekemään aamiaista, töihin, liikkumaan ja tapaamaan ihmisiä. Masentuneen ihmisen on puolestaan vaikea löytää motivaatiota arkiseen aherrukseen tai kanssakäymiseen. Pahimmissa tapauksissa masennuksesta kärsivä ei löydä voimia tai syytä siihen, miksi ylipäätään pitäisi nousta ylös.

Asiat, jotka ennen aiheuttivat hyvänolontunnetta tai surua, eivät enää tunnu samalta. Jos masennus on edennyt vaikeaksi, vaarana on, ettei mikään enää tunnu miltään.

Tällainen zombimainen käyttäytyminen on yksi masennuksen oireista, mikä saattaa antaa vaikutelman kylmästä, etäisestä ja varautuneesta ihmisestä, joka herkästi saa muut karttamaan tätä, vaikka hän kaipaisikin apua.

5. Turrutat alkoholilla tunteita

Jos kaikki illat kuluvat tai sujahtavat tissutteluun, se saattaa viestiä paljon muustakin kuin ”rankasta työpäivästä”. Alkoholiongelmat saattavat kieliä masennuksesta.

Moni masentunut pyrkii turruttamaan alkoholilla tunteitaan. Lasillinen liikaa saattaa kuitenkin nostaa negatiiviset tuntemukset pintaan: vihaa, aggressiivisuutta, jännitystä ja lisätä masennusta, jopa nostattaa itsetuhoisia ajatuksia. Muista, ettei alkoholiongelma tarkoita aina sitä, että joisit itsesi änkyrähumalaan, vaan että käytät alkoholia väärin – kuten esimerkiksi vääristä syistä.

6. Olet riippuvainen Facebookista…

… tai sitten uhkapeleistä, online-peleistä, aikuisviihteestä, shoppailusta – kaikesta, mitä teet kohtuuttomasti, eritoten netissä.

Se, että ihminen on luonut enemmän suhteita internetissä kuin tosielämässä, voi viestiä mahdollisesta masennuksesta. Nettiä voidaan hyödyntää pakokeinona todellisesta maailmasta ja ihmiskontakteista – ja omista tunteista.

Vaikka nettiriippuvuus ja masennus ovat eri asioita, ne tuntuvat usein kulkevan käsi kädessä.

7. Kuljet pää pilvissä

UupumusEtkö saa kiinni tästä hetkestä, vaan kulutut aikasi "sitku"-ajatteluun?

Unelmoitko paljon? Siitä, että jonain päivänä sinusta tulee elokuvatähti, rakastut päätä pahkaa, saat lottovoiton jonka avulla voit jättää kaiken taaksesi? "Sitten kun" eli "sitku"-ajattelu on sinulle jo arkipäivää?

Jos päivät kuluvat unelmointiin, mutta eivät kiinnity nykyhetkeen, saattaa moinen mielenvaeltelu aiheuttaa epätoivoa, jännittyneisyyttä ja onnettomuutta. Unelmointi on tärkeä osa mielikuvitusta, ongelmanratkaisuja ja luovuutta, ja sitä harvoin mielletään masentuneisuuden merkkinä. Jos et kuitenkaan pysty kohtaamaan elämää ja arkea sellaisena kuin se on, ja pyri toteuttamaan unelmiasi, vaan tyydyt ainoastaan haaveiluun, saattaa tämä toimia eräänlaisena pakokeinona todellisuudesta.

 8. Et pysty tekemään päätöksiä

Ihminen tekee noin 70 tietoista päätöstä joka päivä, jotka eivät vaadi sen suurempia ponnisteluja. Torkutanko vai nousenko jo ylös? Syönkö aamupalaksi puuroa vai kananmunia? Luenko kirjaa vai katsonko televisiota?

Masennuksesta kärsivälle normaalit päätöksenteot, joita emme yleensä miettisi edes kahdesti, saattavat tuntua isoilta tai vaikeilta. Päätöksenteko saattaa jopa aiheuttaa siinä määrin epätoivon tunteita, että ne jäävät kokonaan tekemättä.

9. Et huolehdi hygieniastasi

Masennuksesta kärsivä saattaa laiminlyödä omaa hygieniaan: hampaiden pesu ei luonnistu, hiusten harjaaminen on turhaa,  vaatteilla tai niiden pesemisellä ei ole väliä. Se, ettet välitä enää omasta ulkoisesta olemuksestasi viittaa usein siihen, että kärsitkin sisältäpäin.

Lähteet: Prevention.com, Vastaamo.fi

Tuoreimmat aiheesta

Masennus